På tisdagskvällen ordnade sjuksköterskestudenter i länet en manifestation i Linköping, mot de låga ingångslönerna. Deras krav: Ingen sjuksköterska ska ta ett jobb under 24 000 kronor i månaden.

Det här har skapat oro hos landsting runt om i landet, speciellt inför den kommande sommarperioden då man behöver anställa en hel del vikarier.

Men Mats Uddin är inte speciellt orolig för sjuksköterske-upprorets konsekvenser, trots att landstinget ännu inte har täckt upp alla sjuksköterskepass i sommar.

- Men det har inget med uppropet att göra. Det stora problemet är att få tag i är erfarna specialistsjuksköterskor, säger Mats Uddin.

Landstinget sökte inför sommaren 196 sjuksköterskor. Totalt fick man 405 ansökningar. Hur många av dessa som har tackat nej till sommarvikariat på grund av lönen kan inte Mats Uddin svara på.

- Visst är det några som har vägrat att skriva på och som har lämnat oss när de inte fått mer än 24 000 kronor i lön. Jag har inte fått någon information om hur många det rör sig om.

Som Folkbladet berättade för några veckor sedan är det en hel del av sjuksköterskestudenterna i Norrköping som drar till Norge och sommarjobbar där de tjänar 10 000 kronor mer i månaden betalt plus att de får fri bostad, resan dit och hem betalda, tillgång till bil på helgerna.

Sjuksköterskornas krav på höjd ingångslön, från dagens 21 100 kronor till 24 000 kronor, skulle kosta landstinget alldeles för mycket pengar.

- Vi har bara en påse med pengar, säger Mats Uddin.

Ett annat argument är att det här skulle gå stick i stäv med dagens mål om en ökad lönespridning bland sjuksköterskor.

- Vi vill att man ska få lön utifrån de arbetsuppgifter, den kompetens man har och hur man presterar, säger Mats Uddin.

- Skulle vi gå med på lönekravet skulle vi vara tvungna att hålla igen för mer erfarna sjuksköterskor. Och vi kan inte tillåta att de som redan jobbar hos oss blir omsprungna av de nyutexaminerade, säger Mats Uddin.