Tävlingen är uppdelad på fem stationer. Det handlar om att köra lastbil, lastbil med släp, kranstyrning och lastsäkring och två olika truckmoment.

- Det gick så där, jag kunde ha gjort det lite bättre, säger Joakim Manfredsson efter långtradarmomentet.

Det går ut på att pricka plankor med hjulen, träffa en måltavla med en laser som är monterad på bilen och backa upp mot ett märke så nära som möjligt. Tävlingsnerverna kan ställa till det.

- Hade jag varit själv här hade det inte varit några problem, säger han.

Krister Gunnarsson är mentor på Ebersteinska gymnasiet och har valt ut de två deltagarna från skolan.

- Det brukar avgöras på truckmomentet. Klarar man det felfritt har man goda chanser att vinna, säger han.

Förra årets vinnare i regionsfinalen kom från Ebersteinska gymnasiet och ska tillsammans med årets vinnare delta i yrkes-sm i Malmö som annordnas vart annat år. Där tävlar ungdomar från alla olika yrkesgrupper, från frisörer till lastbilschaufförer.

Vinnaren av yrkes-sm går vidare till yrkes-em (EuroSkills) som i år hålls i Belgien. Väl där brukar det gå bra för svenskarna. De senaste två tävlingarna, 2008 och 2010, blev det både guld och silver.

Bo Lindman har precis tagit över som tävlingsansvarig och arrangerar dagen för första gången. Han arbetar på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd där både fackförbund och arbetsgivare inom transport är med. Att utbilda sig till yrkesförare är ett säkert kort.

- Det är en ständig brist på yrkesförare, de flesta har ett jobb klart innan de har slutat skolan. Men vi hade gärna sett lite fler tjejer, även om det går åt rätt håll, säger han.

Under dagen deltar tre tjejer i tävlingen, något som är representativt för hur det ser ut i arbetsliver enligt Bo Lindman.

Joakim Manfredsson slutade på en andra plats, två poäng efter ettan, i tävlingen och kommer vara reserv inför sm i Malmö. Klasskompisen Henrik Lind kom sjua.

- Det var riktigt tight om platserna i topp tre, säger Bo Lindman.

Finalen i Malmö äger rum i slutet av maj. Upplägget där är lite annorlunda för att likna em-finalen i Belgien.