Å

I vår stängs lanthandelsmuseet i Å på Vikbolandet. Men inte för gott, enligt ägaren Erik Tannerbring:

- Museet kommer att återuppstå i framtiden hemma på Linneberga gård där jag bor, cirka två kilometer från den gamla butiken.

Artikelbild

| I vår försvinner musei-skylten från Å lanthandelsmuseum, eftersom huset ska säljas.

Varför stänger du det nuvarande museet, där Åke och Lisa Eriksson drev lanthandeln i Å under många år?

- Huvudorsaken är att jag vill sälja den gamla lanthandeln och flytta hem alla prylar från museet till Linneberga gård, där jag bor.

- Jag har numera flera veteranbussar och många andra grejor hemma, så det känns mer praktiskt att få allting samlat på ett och samma ställe. Det ska bli skönt rent personligt att få närheten till alla mina prylar i fortsättningen och inte ha dem uppdelade på två ställen, som idag.

Kommunalt avslag

Artikelbild

| - Alla bensinmacksprylarna, inklusive de här pumparna, kommer att flyttas från Å lanthandelsmuseum och hem till min gård i vår, berättar Erik Tannerbring.

- Men, tillägger Erik Tannerbring, det som avgjorde att jag just nu bestämt mig för att sälja lanthandeln, var Norrköpings kommuns krav på en förbättring av avloppet från handikapptoaletten och övriga huset, där jag har lanthandelsmuseet.

- Jag hade nog hoppats på dispens för en ny avloppsanläggning, eftersom jag bara använder museihuset någon dag i månaden, men det fanns ingen möjlighet till dispens.

Artikelbild

| Erik Tannerbring har 100-tals radioapparater i sin samling i Å lanthandelsmuseum. Radioapparater som han ska flytta hem till sin gård i vår, när han säljer och tömmer museet.

- När jag fick höra detta tyckte jag att den investeringen på cirka 100.000 kronor blev för stor för mitt ideella museiprojekt och då bestämde jag mig för att sälja fastigheten.

När säljer du huset?

- Jag räknar med att huset säljs under april och då flyttar jag hem alla prylar från lanthandeln och även alla mina radioapparater i rummet bredvid butiken samt mina bensinpumpar med tillbehör.

Kanske sommarcafé

Så det blir med andra ord inget kvar av det nuvarande museet?

- Inte från min sida i alla fall, utan det är upp till de som köper huset, vad de vill göra med det. Kanske ett sommarcafé, om de känner för det, säger Erik Tannerbring.

Läs mer i torsdagens tidningen