NORRKÖPINGNorrköpingstjejen Louice Ottosson, 22, skapar musik som svänger.Vinsten i Radio Östergötlands "Svensktoppen nästa" gav självförtroende att skriva mer egna låtar och nu kommer hennes debut-EP, "Redan 22". Det var förra sommaren som Louice Ottosson vann P4-tävlingen "Svensktoppen nästa" i Östergötland med låten "Mina känslor har gömt sig". Segern var betydelsefull för henne - hon vann inte bara en titel. Hon vann något mer:

- Självförtroendet höjdes när jag förstod att det fanns en publik för min musik. Det var första gången jag fick sådan bekräftelse, säger hon.

Bekräftelsen satte fart på kreativiteten och låtskrivandet. Nu har det resulterat i debut-EP:n "Redan 22", utgiven på skivbolaget Grammofon i Norrköping. Den är inspelad i Kneippen, hos Ulf Karlsson, hennes tidigare lärare och mentor på musikgymnasiet De Geer.

Låtarna och texterna, som har en grund i Louice Ottossons liv, erfarenheter och egna tankar om människan och världen. Men ämnena kan säkert flera känna igen sig i.

- "Sms-visan" handlar om när man är intresserad av någon, skickar ett sms och går och väntar flera timmar och undrar varför det inte kommer något svar.

"Kriget har inte hunnit hit" tar upp orättvisor i världen och miljöförstöring.

- En kväll kände jag att jag måste skriva om det. Låten tar upp det där dåliga samvetet. Jag känner att jag borde vara mer engagerad i miljöfrågor och arbeta mot orättvisor än jag gör.

Trots att ämnena kan vara allvarsamma är låtarna svängiga med ett sjumannaband som ger tryck i musiken.

- Jag tycker om när det svänger och är fartfyllt. Allt jag gör svänger, även lugna låtar. Jag är inspirerad av 70-talsfunk med mycket blås.

Skivan trycks nu upp i 500 exemplar, och musiken kommer dessutom till Spotify och iTunes. Den 12 november blir första försäljningsdag i samband med Louice Ottossons turnéstart på Kulturhuset i Norrköping.

Totalt ger hon fyra konserter och efter Norrköping fortsätter hon till Göteborg den 22 november, Valdemarsvik den 26 november och till Stockholm den 3 december.

- Det känns bra inför turnén, men det är lite självutlämnande. Jag kör bara eget, låtarna från skivan men också en del andra egna låtar.

Louice Ottosson kommer från Valdemarsvik, och är uppväxt i en musikalisk familj där båda föräldrarna spelade både musik och revyer. Nu går hon i föräldrarnas fotspår och spelar i Uffe Holmertz nyårsrevy "Ä du mä på Fäjsbook".

Under tiden på musikgymnasiet i Norrköping sökte sig Louice Ottosson till Arbisteatern. Bland annat syntes hon i huvudrollen som Sally i Me And My Girl, där hon spelade mot Bruno Mitsogiannis. Det var en betydelsefull tid för henne, som kom att påverka hennes livsval.

- Det betydde jättemycket. Arbistiden formade mig som människa kan man säga, både som privatperson och artist. Det känns fruktansvärt tråkigt att det inte funkar för Arbis. När vi var på loppisen där var det så tragiskt, man kände igen grejerna som vi använt och skulle säljas.

Arbiserfarenheten var viktigt för henne när hon tog steget att söka till musikallinjen i Göteborg. Utan den erfarenheten hade hon inte sökt, säger hon idag. Hon kom också in på musikallinjen på Performing arts school, i Göteborg.

- Jag gillar musikaler, att blanda teater och musik får man ut mycket av. Jag vill absolut hålla på med musik på ett eller annat sätt. Men om det blir som låtskrivare, musikalartist eller något annat spelar inte så stor roll. Det viktiga är att leva i musiken.