46-åringen döms till villkorlig dom och 120 timmar samhällstjänst. Han ska också betala ett skadestånd på 11 000 kronor till valarbetaren.

46-åringen har förnekat att det låg något politiskt motiv bakom bråket.

Valarbetaren deltog i kampanjen för personvalskandidaten José Kimenga (FP). Utanför Stadsbiblioteket träffade valarbetaren, som kommer från Somalia, på några landsmän, bland dem 46-åringen.

Sparkad i magen
Han kom i diskussion med 46-åringen som misshandlade honom genom att sparka honom i magen och slå honom i ansiktet. Misshandeln fortsatte med flera sparkar mot huvudet och kroppen när valarbetaren låg på marken.

Efter händelsen fick José Kimenga ställa in sin valkampanj i två-tre veckor, eftersom flera av valarbetarna var rädda.

Chefsåklagare Torsten Angervåg menade att valarbetaren angreps på grund av sitt politiska engagemang.

En punkt ogillades
När målet prövades i Norrköpings tingsrätt i måndags ogillades dock åtalspunkten brott mot medborgerlig frihet. 46-åringen fälldes enbart för misshandel och olaga hot. Domen meddelades muntligen vid förhandlingen på måndagen.

Domstolen har sedan en vecka på sig att skriva domen. Till dess chefsåklagaren sett hur domstolen resonerat vill han avvakta med att närmare kommentera domen.

Brott mot medborgerlig frihet är ett väldigt ovanligt brott, enligt chefsåklagaren.

- Lagstiftningen ställer ganska höga krav när det gäller uppsåtet: att försöka påverka den allmänna opinionsbildningen och yttrandefriheten. Det är en sak som naturligtvis bidrar till att det är sällan man ser åtal och än mindre fällande dom för den typen av brott, säger Torsten Angervåg.

"Skickar en signal"
Han konstaterar att åtalet i övrigt, för misshandel och hot, ändå vunnit bifall, och att domstolen ansett att gärningarna varit en förhållandevis allvarlig sak, eftersom att om fängelse skulle valts som påföljd, så skulle straffet ha blivit fyra månaders fängelse.

- Det verkar som om domstolen skickar en signal om att man ser allvarligt på händelsen som sådan, säger Torsten Angervåg.