Det var den 7 augusti 2010, under valrörelsen, som valarbetaren, efter att tillsammans med José Kimenga varit ute i Lindö och delat ut flygblad, fortsatte valarbetet utanför Stadsbiblioteket. Han hade en t-shirt med ett fotografi av Kimenga på sig.

"En hund"
José Kimenga, jurist från Angola, kandiderade i valet till riksdagen, landstinget och kommunen. I hans valkampanj arbetade ca 25 personer, varav ett tiotal i Norrköping. Merparten av dem kom från det krigshärjade Somalia.

Utanför Stadsbiblioteket träffade valarbetaren, som kommer från Somalia, på några landsmän, bland dem 46-åringen. Valarbetaren ringde till Kimenga och bad denne ta med sig mer valmaterial. Under tiden kom han i diskussion med 46-åringen som ska ha sagt att mannen på t-shirten var "en hund" och att Folkpartiet inte tycker om muslimer.

Valarbetaren svarade att om han visste mer om Folkpartiet skulle han inte säga så. Enligt åtalet ska 46-åringen ha uttalat att valarbetaren var "dum i huvudet" som arbetade för Folkpartiet. Därefter misshandlade 46-åringen valarbetaren genom att sparka honom i magen och slå honom med flera knytnävsslag i ansiktet.

Misshandeln fortsatte med flera sparkar mot huvudet och kroppen när valarbetaren låg försvarslös på marken. Misshandeln avbröts av José Kimenga som kommit till platsen och blivit vittne till misshandeln.

46-åringen ska också ha hotat valarbetaren genom uttalanden som: "I will kill him!".

Efter händelsen fick José Kimenga ställa in sin valkampanj i två-tre veckor, eftersom flera av valarbetarna var rädda.

Förnekar politiskt motiv
Ett av vittnena beskriver överfallet som plötsligt och oprovocerat.

46-åringen säger att valarbetaren försökt övertala de somalier som fanns på platsen att rösta på Kimenga. Själv hade han vid den tidpunkten inte reflekterat över vilket parti Kimenga företrädde, säger han. Han hävdar att han blev förolämpad, kallad "obildad idiot", att han blivit angripen och handlat i nödvärn, och att det inte fanns några politiska motiv för bråket. Han erkänner ett knytnävsslag och en knuff, men förnekar hot.

Chefsåklagare Torsten Angervåg menar valarbetaren angreps på grund av sitt politiska engagemang. Han anser att syftet var att inskränka valarbetarens handlingsfrihet och vilja att arbeta för Folkpartiet, något som satt yttrande- och föreningsfriheten i fara.

José Kimenga välkomnar beskedet att chefsåklagaren nu väckt åtal mot 46-åringen.

- Attacken var på grund av att min partikamrat kampanjade och presenterade ett politiskt budskap, säger José Kimenga.

Han beklagar dock att det rättsliga efterspelet dröjt så länge som ett år från själva händelsen.