Djurskyddet Fiahemmet i Norrköping är knökfullt - och augusti har knappt börjat.

- I vanliga fall har vi en topp i mitten på augusti. Då avslutar folk sina semestrar och överger sommarkatterna när de åker hem från landställen och semesterplatser, suckar Britt Fagerberg som arbetat ideellt på Fiahemmet sedan 2002.

"Märkligt beteende"
I år har det kommit in ovanligt många katter till hemmet i juni och juli. Många av dem har varit gravida, eller lämnats in med ungar - något som bekymrar Britt.

Artikelbild

| Greta hittades i Östra Husby i början av juli och har bott på Fiahemmet sedan dess.

- Istället för att kastrera katten släpper folk ut henne när de märker att hon är dräktig. Det är ju märkligt beteende, konstaterar hon krasst.

Avmaskas
Två veckor i karantän, avmaskning, vaccination och öronmärkning är den vanliga gången när en katt lämnas in till hemmet. När en gravid hona kommer in blir allt lite krångligare.

- Då måste vi placera henne hos någon tills kattungarna fyllt tolv veckor - oftast löser vi det internt. Men ibland är det svårt, förklarar Anita Bergman som också arbetar ideellt på hemmet. .

Minst 20 veckor
På Fiahemmet säljer man inga katter förrän de fyllt 20 veckor.

Artikelbild

| På Fiahemmet bor katterna i rymliga burar. De flesta katterna får snabbt nya hem, men det händer att katter bli kvar på hemmet i flera år.

- Förutom om folk inte vill ha två kattungar. Har de ett syskon säljer vi dem när dem är 12 veckor. Jag har sett annonser i tidningar där folk säljer kattungar när de är åtta veckor - så får man inte göra, då är de alldeles för små, säger Britt Fagerberg.

Lite dyrare
De katter som inte blir sålda hamnar hos fodervärdar. Det betyder att Fiahemmet står för alla omkostnader förutom mat.

Artikelbild

| Britt Fagerberg är bekymrad över att så många gravida katter kommit in under sommaren.

- I de flesta fall hamnar katterna hos bra ägare. Men ibland kommer de tillbaka hit av olika anledningar. För en tid sedan upptäckte vi en annons där en man ville sälja vidare två "fiakatter". Då åkte vi ut och hämtade tillbaka dem, berättar Anita.

Tomas Kubowicz har tagit med sin mamma Eva Kubowicz till Fiahemmet. Han tycker att hon behöver en ny katt.

Artikelbild

| Det händer att Anita Bergman åker ut och sätter upp fällor när folk larmat om lösspringande katter.

- Jag hade en katt för sju år sedan som dog av ålder. Jag var helt förstörd. Jag vet inte om jag skulle klara av att fästa mig vid en ny katt som sedan dör - men det är roligt att vara här och titta, säger hon.

Priset en garanti
Katterna på Fiahemmet kostar 1 100 kronor och är lite dyrare än andra katter.

- Priset är ett sätt att försäkra oss om att de som köper katterna verkligen vill ha dem, säger Anita Bergman.