- Just Vikbolandet har också fått årets landsbygdsstipendium á 10.000 kronor, säger Ewa Carlgren Nilsson. Närmare bestämt till Niclas och Anneli Nordqvist som driver företaget Vikbolandsstruts.

 

I motiveringen läser vi bland annat att de båda har med stort engagemang, nytänkt, professionalism och entreprenörsanda skapat en modern verksamhet inom strutsuppfödning.

 

Många besökare

 

Deras gård i Häradshammar brukar också vara en av de mest besökta under Östgötadagarna. Inte bara för strutsarna, utan här finns också kalkoner, kor, kalvar, får, höns och kaniner samt andra matproducenter på Vikbolandet som samlas där.

 

- Men de får inte stipendiet på Vikbolandet, utan i Skänninge, där invigningen av Östgötadagarna sker på lördag, berättar Ewa Carlgren Nilsson. Och invigare blir vår nya landshövding Elisabeth Nilsson, som också håller ett invigningstal.

 

- Därefter kommer både hon och Östsams ordförande Jan Owe-Larsson (M) att åka runt och besöka många av de arrangemang som är igång under helgen.

 

Reijmyrevas vann

 

Även ett nytt konsthantverk har utsetts i samband med Östgötadagarna. I år blev det Östgötavasen, designad av Margareta Hennix på Reijmyre Glasbruk.

 

Slutligen har också en vinnande ÖstgötaDagsbakelse utsetts via en tävling och i år kommer receptet från Ann-Britt Henrysson på Pinnarps Camping.