– Det är jättesvårt att veta när det gäller bilbränder. I andra fall kan man ju hitta brännbar vätska som kan betyda att branden är anlagd, men när det gäller bilar så finns det ju alltid brännbar vätska, säger Leif Hermansson, chef för avdelningen grova brott vid Norrköpingspolisen.

Två av bilarna är totalt utbrunna, men den tredje är "bara" svedd, vilket kan tyda på at branden startat i den ena bilen och sedan spridit sig till den tredje. Men hur och varför är inte känt.

– Det är inte jättevanligt att bilar börjar brinna av sig själva, men det händer, säger Leif Hermansson.

Artikelbild

| Rutan krossades innan någon tände på Å-Caféet i Söderköping.

Några vittnen till branden i garaget har inte polisen. Det fanns inte heller någon kameraövervakning i garaget som kan hjälpa polisen i jakten på svar.

Branden i Sankta Maria kyrka i Folkets Park, natten till den 6 augusti, har konstaterats anlagd, men längre än så har polisen inte kommit trots mängder med förhör. Det råder ingen osämja mellan medlemmar i kyrkan såvitt polisen fått fram, så nu fokusera man på en gärningsman utanför församlingen, även om man inte fått fram något motiv.

På tisdagskvällen larmades det om ännu en brand i Norrköping, den här gången på en vind till ett flerbostadshus på Nygatan. Ambulans och minst fem räddningsenheter skickades till platsen och kunde konstatera att det brann på vinden. Klockan 23.12 var läget under kontroll.

En kvinna i 50-årsåldern fördes till sjukhus med ambulans i samband med branden. Hon hade fått andningsbesvär av röken och det är oklart hur allvarligt hon skadades.

– Teknikerna har inte hittat någon naturlig brandorsak så den branden var anlagd, säger Leif Hermansson.

Under onsdagen jobbade polisen bland annat med att knacka dörr i området för att få eventuella vittnesuppgifter som kan sättas i samband med branden.

Utanför Å-Caféet står söderköpingsbon Thor Svensson och tittar på förödelsen.

– Det känns obehagligt när det händer så nära, säger han.

Samtidigt tycker han att det kändes bra att statsminister Stefan Löfven talade klarspråk och när han kommenterade bilbränderna i Västsverige.

– Tyvärr smittar nog bränderna av sig, en del upplever att det är tufft, men att elda på sin egen bakgård - jag förstår inte hur de tänker, men det kanske är så att de inte tänker alls, säger Thor Svensson.

Något samband mellan de fyra bränderna ser inte polisen.

– Nej, vi ser ingen gemensam nämnare. Förutom att det brinner, säger Leif Hermansson.