Almedalsveckan, tog inte den slut i går, kanske många tänker? Och jo, faktum är att den faktiskt gjorde det. Årets program sattes nämligen innan valet i höstas och när sedan Feministiskt initiativ knep platser i Gotlands kommunfullmäktige, berättigade det även till en egen talardag i Almedalen.

Därför fick det fick bli i dag, måndagen efter Almedalsveckan.

Klockan 12.30 håller Gudrun Schyman premiärtalet för partiet. Där kommer hon bland annat förklara hur partiet tänker kring sänkningen av rösträttsåldern.

Artikelbild

| Sandra Isaksson (Fi).

– Med de långa mandat perioder vi har, fyra år mellan riksdagsvalen och fem mellan EU-valen, hinner många bli både 22 och 23 år innan det är dags att rösta. Genomsnittsåldern för förstagångsväljare är idag 20 år. Vi vill med den här reformen få ned snittåldern till 18 år, säger hon.

Partiet menar att man vill inkludera en större del av befolkningen i den demokratiska processen genom att få ner snittåldern för förstagångsväljarna.

Även Lisa Palm från partiets ungdomsförbund Unga Feminister finns med vid talet.

– I 30 år sänkte vi rösträttsåldern. Nu är det 40 år sedan sist och det är hög tid för förnyelse. Nu är det dags för sänkt rösträttsålder och ökad delaktighet. Liksom i 10-talet andra länder, däribland Österrike, Argentina och Jordanien och fler därtill, menar vi att Sverige ska vara med och föra ett progressivt demokratiarbete, säger hon.

På TT:s fråga om man är mogen att rösta som 16-åring, svarar Gudrun Schyman:

– Det har forskats på detta. Människor som är mellan 16 och 20 år gör precis lika okloka eller kloka beslut som äldre personer.

Sandra Isaksson, Fi:s ordförande i Norrköping, fanns på plats på Gotland under talet, dock inte i Almedalen. I stället såg hon talet streamat på nätet. Hon tycker att 16-årsgränsen är ett bra initiativ.

– Det går helt i linje med den statliga åldersutredningen som gjordes för några år sedan. Även barnombudsmannen stöder det här, säger hon och menar att det kan vara mer relevant att en ung person röstar, än en som passerat långt över pensionsåldern.

– Det känns mer relevant att en yngre är med och fattar beslut om framtiden, säger hon.

Just 16-årsåldersgränsen är även den en "hitte-på-gräns", men en mer rimlig sådan än 18, tycker Sandra Isaksson.

– Jag tror det skulle öka de ungas engagemang, att de kan kliva in i samtiden. Folk röstar ju utifrån sitt perspektiv och har man ett intresse sätter man väl dig in i det, oavsett ålder?