I föreningsarkivets lokal med adress Vattengränden, mitt emot den nu nerlagda Statoil-macken, visar Norrköpings S-kvinnor utställningen ”110 år av kvinnokamp”.
Utställningen består av en tidslinje, en skärmutställning och ett häfte med en historisk sammanställning som tar sitt avstamp i att Norrköpings socialdemokratiska kvinnoklubb bildades 1906. Ett jubileum som firades i december förra året.
S-kvinnorna Inger Sivervik, 71, och Barbro Mattson, 78, som är den som varit ordförande längst, 24 år, från 1983 till 2007, berättar engagerat om kvinnohistorien från 1906 fram till modern tid. Materialet har grävts fram i föreningsarkivet, i tidningsartiklar, böcker och protokoll.
Väverskan Anna Särström var med och bildade klubben och blev dess ordförande. Klubben bildades efter ett föredrag av Helene Ugland-Andersson, som svarade för en kvinnosida i Östergötlands Folkblad. Två spårvagnar i stan bär de här kvinnornas namn.
52 kvinnor anmälde sitt intresse vid det första klubbmötet i december 2006. Mötena hölls klockan 21, efter långa arbetsdagar.
Barbro Mattson talar om om tufft jobb inom textilindustrin, dåliga bostäder och ingen barnomsorg. Kvinnorna hade inte rösträtt, och var inte förmyndare för sina egna barn. Preventivmedel var förbjudet. Och en diskussion gällde: "Bör kvinnor gifta sig med alkoholförgiftade män?"
1939 avskaffades lagen som gav arbetsgivare rätt att avskeda en kvinna som gifte sig. Särskilda lägre kvinnolöner i avtalen avskaffades så sent som på 1960-talet. Förbundskongressen fastställde på 80-talet ett program om erotiska frizoner, för att kvinnor skulle slippa bli tafsade på på arbetsplatserna och slippa se pinup-bilder i fikarummet.
– Det är viktigt att belysa hur det har varit, för att förstå att vi har inte fått något gratis, säger Inger Sivervik.
När ni tittar på tidslinjen och allt som kvinnorna kämpat för, vad tänker ni då?
– Att det är mycket kvar, säger Barbro Mattson.
– Vården är inte jämlik. Titta bara på förlossningsvården: den stackars kvinnan som fick föda barn vid vägkanten,
Den 8 mars hade S-kvinnorna en vägg där man fick post it-föreslå de viktigaste frågorna i dag.
– Mycket handlar om kvinnans rätt till sin egen kropp, och det är ju jätteaktuellt nu med tanke på aborträtten som är ifrågasatt, säger Sabina Bernsköld, vice ordförande i S-kvinnorna i Norrköping, och nämner också kvinnans trygghet i det offentliga rummet.