Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gamla fick stryk på äldreboende

En undersköterska på ett äldreboende misstänks för att vid flera tillfällen ha utsatt gamla människor för olika typer av kränkningar.
Det var när kollegor såg hur en boende bestraffades med "stryk" som de fick nog och gick till chefen.
Händelsen är nu anmäld, enligt Lex Sarah.

NORRKÖPING 2014-02-28 09:43

Inspektionen för vård och omsorg har tagit emot en Lex Sarah-anmälan som rör kränkningar av två olika personer som bor på ett äldreboende i Norrköpings kommun. Enligt anmälan har en boende bland annat blivit bestraffad med "stryk".

I slutet av oktober var det andra undersköterskor som slog larm och vid det andra tillfället, i december, var det en sjuksköterska som observerade hur en brukare blev illa behandlad och anmälde undersköterskan.

– Vi ser det som extra allvarligt eftersom det har inträffat tidigare, säger Helen Franzén, socialt ansvarig samordnare på vård- och omsorgskontoret.

Undersköterskan har nu fått en skriftlig varning som kommer att följas upp vid ett flertal tillfällen.

Inte första gången

– Ansvarig chef har även då vidtagit åtgärder för att det här inte ska inträffa igen. Som vi kan se nu har inte det haft önskad effekt.

Hon framhåller att kommunen inte lägger all skuld på den varnade undersköterskan.

– Vi försöker istället se det här ur ett vidare perspektiv, till exempel vad det kan finnas för brister i organisation och på andra håll som gör att det här blir möjligt, säger Helen Franzén.

Hårdhänt

De allvarliga missförhållandena består bland annat av:

– Felaktigt utförda insatser då den enskilde inte blev informerad om vad som skulle hända vid personlig vård samt att den personliga vården utfördes på ett sätt som uppfattades som hårdhänt av annan personal som var närvarande.

– Brister i bemötande då den enskilde blivit bestraffad med "stryk" vid utförande av insatser.

– Insatser har utförts utan respekt för enskildas behov, önskemål och välbefinnande samt inneburit en kränkning av enskildas integritet.

Otrygghet

– Händelserna har lett till omfattande obehag, oro och otrygghet hos enskilda. Det inträffade bedöms även vara hot mot hälsa och säkerhet, skriver Helen Franzén i Lex Sarah-anmälan.

På det drabbade äldreboendet finns 41 lägenheter uppdelade på tre våningar varav 14 av lägenheterna är för personer med demenssjukdom.

I anmälan anges att medarbetarna under 2013 genomgått en värdegrundsutbildning, utbildning i social dokumentation och föreläsning i bemötande utifrån tankar om värdegrund.

– Alla medarbetare kommer under en 3-årsperiod att ha deltagit i reflekterande samtal som anordnas centralt inom vård- och omsorgskontoret, enligt Helen Franzén.

Fakta/Lex Sarah

Lex Sarah är det vardagliga namnet på 14 kap. 2 § i socialtjänstlagen, som föreskriver att var och en som är verksam inom omsorger om äldre människor eller människor med funktionsnedsättning ska vaka över att dessa får god omvårdnad och lever under trygga förhållanden.

Namnet Lex Sarah kommer av undersköterskan Sarah Wägnert, som 1997 avslöjade vanvård på ett vårdhem i Solna. Detta ledde till att bestämmelsen infördes i socialtjänstlagen.

Källa: Wikipedia samt 1177, Råd om vård på Webb och telefon

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om