Det är tack vare lekbäcken i Strömparken.
– Det är de första egenproducerade Norrköpingsöringarna på nästan hundra år, säger Kenneth Israelsson, verksamhetsansvarig vid Cityfiske.
Den 21 maj, under World Fish Migration Day, visade elfiske att det är aktivitet i lekbäcken och att det sker reproduktion där.
Här finns både nykläckta yngel och små öringar som efter två år i vattendraget är redo att ge sig ut i havet.
Lekbäcken kom till 2013. Redan året efter kläcktes de första öringsynglen där.
– Det är de som börjar bli så pass stora att de går ut i havet, säger Kenneth Israelsson.
– De som överlever – som inte blir uppätna av andra fiskar – kommer garanterat tillbaka till bäcken för att reproducera sig.
Tvååringarna som är redo att ge sig av är mellan tio och femton centimeter långa.
– Innan dess lever de i bäcken och äter det som kommer genom bäcken. Men i och med att de blir större behöver de mer föda. Då vandrar de ut i havet, säger Kenneth Israelsson.
På frågan om det är havsöringar som planterats ut som hittat till lekbäcken svarar Kenneth Israelsson:
– Det är både och, vilda öringar från havet och sådana som vi har satt ut, som har varit uppe och lekt.
– Det här är deras avkommor – som betecknas som vild öring, i och med att de inte har varit i någon odling, de har på naturligt vis reproducerat sig.
– Det är glädjande besked att vi ser bäcken fungerar som det var tänkt och planerat, att den producerar ganska tätt med öring och yngel. Får de bara chansen går de vidare upp i Strömmen. Det skulle vara intressant att bygga vidare, så de kan ta sig högre upp, säger Kenneth Israelsson.
I dag tar öringarna sig som högst upp till Hästskodammen.
De öringar som satts ut är märkta, så de går att skilja från andra öringar.
Nyheten är alltså inte att det sker reproduktion i lekbäcken i Strömparken, det är känt sedan tidigare, men att de första nu är så pass stora att man kan tala om egenproducerad öring i Norrköping och Motala ström för första gången på nästan hundra år.
– Det är häftigt.
– Vi vet ju att det har producerats småyngel, men vi visste inte innan att de faktiskt klarar sig året efter. Nu fungerar det lika väl som det fungerar i naturliga lekbäckar, säger Kenneth Israelsson.
Lite mer buskar och sten, en "rörigare" miljö, skulle vara optimalt, men det får vägas mot parkmiljön. Det här är i första hand en pedagogisk lekbäck, fortfarande krävs det stödutsättning av öring för bra fiske i Strömmen.