Vi träffas på näringslivskontoret på tredje våningen i Strykbrädan, ett hus där man på plan 1, på Coffice, billigt kan hyra en kontorsplats och sitta tillsammans med start up-företag och olika entreprenörer, något som i sin tur är kopplat till plan 2 där innovativa nya bolag kan få stöd hos företagsinkubatorn Lead, Norrköping Science Park, Almi och nyföretagarcentrum.
Pontus Lindblom tillträder tjänsten som näringslivsdirektör efter Anne Revland den 1 januari. Det är en internrekrytering: Pontus Lindblom har sedan 2012 varit logistik- och etableringsansvarig på näringslivskontoret.
Lindblom har sin bakgrund i näringslivet, som tidigare VD för Peterson Packaging och marknadsdirektör för Mondi packaging, världens näst största skogsindustriföretag.
Pontus Lindblom har sedan han som ung extrajobbade på ett segelmakeri i Norrköping hela tiden återkommit till stan. Han är född i Stockholm men har släktband till Västervik.
– Jag är en kombo av Upplands Väsby och Västerviks skärgård, och har hamnat i mitten, säger han.
– Även om jag har haft många jobb och rest runt i hela världen har Norrköping varit utgångsläget hela tiden.
Om etableringsfrågor säger han att det är kärnan i ett näringslivskontor. Förutom att befintliga företag ska utvecklas gäller det att också attrahera nya företag och få dem att flytta hit.
Hur gör man det?
– Det är en ren och skär affärsfråga. Det handlar om att paketera de förutsättningar som Norrköping har.
I paketet ingår tillgång till mark, om man vill bygga en egen fastighet, att marknadsföra den mark som är kommunägd, men också att vara oberoende mäklare till privata fastighetsägare.
Det kan också vara så att bolag vill komma hit och hyra sina kontor, sina fabriker eller lager.
– Då gäller det också att vara den oberoende länken och ha koll på alla fastighetsägare: vad det finns för vakanser och vad det finns för fastighetsutvecklingspotential, säger Lindblom och berättar att man byggt upp både ett nätverk och en bank med vakanser.
I paketet Norrköping ingår också skolor, sjukvård, idrott, rekreation och miljöer, säger Pontus Lindblom. De senaste åren har bolag som letar nya etableringsorter börjat titta på levnadsklimat.
– Levnadsklimat är en väldigt stark faktor för just Norrköping och Östergötland, säger Lindblom.
Han lyfter fram staden Norrköping, stadsutvecklingen, där man har tagit vara på det gamla Norrköping och kombinerat det med mångfalden av allt från bostäder till skolor, handel, företag och universitet – och närheten till vatten och natur.
– Norrköping är hett, säger han och talar om ett långt gnetande som gett resultat, i kombination med högkonjunktur och Ostlänkenprojektet.
Etableringar de senaste åren är bland andra Rusta, XXL, Climeon och Biltema.
I näringslivsrankningen ligger Norrköping bara på plats 160 av Sveriges alla kommuner.
– Vi gör många bra saker, men vi har enormt mycket att förbättra, säger Pontus Lindblom.
Hans mål är att Norrköping i jämförelse med de tio största kommunerna ska hamna i topp fem.
– Jag har ett motto, och det är ”Enkelt och effektivt”, säger han och lyfter också vikten av dialog, att vara en brygga, mellan näringslivet och det offentliga.
Där känner han att han kan bidra med sin affärsbakgrund.
Tydlighet är också viktigt, säger han. Det ska vara tydligt vad en plan- och bygglag är, och vad som är kommunens eller länsstyrelsens rådighet.
– Från kommunens sida duger inte ”nej det går inte”, utan det heter ”nej det går inte därför att, men vi skulle kunna göra så här i stället”.
Han har tankar om att dela upp branscherna för att tydliggöra vad till exempel hotellnäringen saknar eller vad industrinäringen behöver för back up.
De senaste åren har tillväxten funnits hos de små och medelstora företagen i Norrköping.
– Det är där de nya jobben skapas, säger Pontus Lindblom och talar om allt från rörmokare till elektriker, till kunskapsintensiva och innovativa bolag, till restauranger och transportbolag.
Bredden gör Norrköping starkt, menar han.
Inför 2017 hoppas han att arbetslöshetssiffrorna går ner, och att det kommer att antal stora etableringar som kan generera några hundra helt nya arbetstillfällen. Han antyder att det är saker på gång.
Får vi aldrig hit Ikea?
– Frågar du mig så tror jag inte att det är frågan om ”om” utan frågan om ”när”. Det är ingen hemlighet att vi hela tiden för en dialog med Ikea, säger Pontus Lindblom som tror att det börjar närma sig ett underlag för någon form av Ikea-etablering.