Exempelvis har Nordea gått ut med att man kan lämna in mynt på ett femtiotal ytterligare kontor runt om i landet, förutsatt att man är kund i banken. Pengarna sätts in på ens konto. Totalt tar cirka 900 bankkontor emot mynt.
Men det är inte enda sättet. Via Myntkartan.se kan man söka på inlämningsställen för mynt runt om i Sverige. Vilka banker som tar emot mynt är sammanställt av Riksbanken, som ligger bakom myntkartan.se. Men även användare kan själva anmäla vilka butiker som till exempel har myntautomater.
– Vi har begärt in uppgifter om bankkontor med kontanthantering från bankerna själva, det är en rättighet Riksbanken har. Men när någon tipsar om till exempel butiker med mynträknare så ringer vi och kollar så det stämmer, säger Tommy Persson, projektledare på Riksbanken.
De en, två och femkronor vi har i dag blir ogiltiga efter den 30 juni.
– Du kan alltså betala med dem även den 30 juni, säger Tommy Persson.
Men loppet är inte kört den 30 juni. I ytterligare två månader har du möjlighet att sätta in mynten på ditt konto.
– Efter det är de värdelösa, säger Susanne Meyer, pressekreterare på Riksbanken.
100 och 500-kronorssedlarna i gammalt snitt blir ogiltiga vid samma tid.
– Men sedlar löses alltid in av Riksbanken, även när de blivit ogiltiga. Men det bästa är såklart att handla för dem eller sätta in dem på ett bankkonto innan, säger hon.
Det har länge cirkulerat en del påståenden i sociala medier att affärer är tvungna att ta emot mynt, även om du vill betala stora summor med enkronor. Det stämmer inte.
– Det finns ingen sån lag, säger Susanne Meyer.
– Egentligen är det en deal mellan handlaren och dennes kund. Handlaren kan bestämma vilken typ av betalningsmedel man vill ta emot. Det blir en uppgörelse mellan handlaren och kunden, säger Tommy Persson.
Det kan alltså också vara så att du blir erbjuden gamla mynt i affärerna, hela vägen fram till ogiltigheten.
– Det kan vara så. Du som kund kan alltid be om att få nya mynt istället men det är inget krav man kan ställa, säger Tommy Persson och tillägger att det inte är ett problem man oroar sig för.
– Andelen pengar som närmar sig ogiltighet minskar ju närmare det slutgiltiga datumet vi kommer. Det brukar aldrig vara ett bekymmer, säger han.
Riksbanken vill uppmana alla att ge sig ut i tid och helst betala upp sina mynt.
– Men det är klart att man kan inte börja handla upp allt samma dag de går ut. Man måste ha framförhållning, säger Tommy Persson.
– Handlare är inte banker. Man kan inte komma dit med en stor myntburk, då kanske de inte tar emot.