Minnen från förr
"För min del har Folkets Park i Finspång haft stor betydelse. Maxim Gorgkij kallade det han upplevde i sin ungdom för sina universitet. Jag vill kalla den numera, på obestämd tid nedlagda, men förhoppningsvis åter levande, Folkets Park i Finspång, för ett av mina universitet i livet."
Så skrev sjuksköterskan Elsa Christina Ek, 1983 i boken "Vandringar i tiden i Finsponga län", som utgavs av en studiecirkel hos ABF i Finspång.
Det här blir första delen av tre om Elsa Christina Eks nedskrivna minnen från Folkets Park i Finspång.
Vi saxar ur hennes text:
"I minnet ser jag hur folk en gång - kanske på 30-, 40- eller 50-talet - strömmar ut från Smältarvägen, Pirvägen, Lasarettsvägen och Bergslagsvägen och in på Sjöviksvägen och Parkvägen, fram till biljettluckan i Folkets Park.
Det är sommarklädda människor, mest enkelt folk, som tagit på sig bästa vårdräkten och kostymen, sommarhatten, handskarna och handväskan och som bär sommarkappan eller överrocken på armen.
Det doftar från villornas trädgårdar och från björkarna i backen nedanför Frälsningsarmén och luften är sommarljum med stämning av fest.
En stor buss syns parkerad utanför Parkens scenhus. Ur den ha under eftermiddagen burits ut de underbaraste slottsgemak och trädgårdsskapelser, som nu står färdiga på scenen att ge liv och bakgrund till en operett eller teaterpjäs.
Den här gången är det kanske Glada Änkan, som ska glädja en fulltalig publik. Varenda sittplats är utsåld i förköp.
I Folkets Hus foajé har folk som vanligt någon dag före föreställningen, suttit i timtal, ibland kanske en hel dag, för att få biljetter.
Teaterparketten och alla ståplatser runt om den, är besatta när kapellmästaren höjer taktpinnen och uvertyren brusar fram och går som eld genom publiken.
Ridån dras ifrån och Änkan-primadonnan i lysande röd peruk och svart galatoalett dansar in med sitt hov av kavaljerer och dansare.
Och handlingen drivs framåt med förvecklingar och missförstånd, skön sång, dans, musik och romantik, mot det lyckliga slutet, i granna kostymer och färger.
En overklig värld, gjord för att glömma bekymmer och vardag i."
Tilläggas kan att I Finspångs föreningsarkiv finns uppgifter som visar att Folkets park var en välbesökt plats som gästades av många olika kategorier av artister. 1914 fram till 1945 deltog 840 714 personer i parkens arrangemang. 1953 uppträdde Frank Sinatra för 537 personer. 1973 stängdes parken och någon nyöppning har det aldrig blivit.