"HD:s beslut ett prov på rättsröta"
- Högsta domstolens beslut att inte pröva våldtäktsdomen, kom som en chock. Men ikväll känns det underbart att se så många människor samlade här på torget och känna det engagemang som finns för den drabbade 13-åriga flickan.Det sa Gösta Blohm från nystartade manliga nätverket i Motala och Vadstena, när han hälsade alla välkomna till manifestationen igårkväll på Stora torget i Motala.
"Efter chocken jag fick när Högsta domstolen beslutade att inte ta upp fallet med barnvåldtäkten, känner jag en underbar glädje att se alla som kommit till den här manifestationen och visar sitt engagemang", sa Gösta Blohm som här ses framför alla deltagare på Stora torget i Motala igårkväll. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Och vi måste fortsätta kampen, genom att stödja den drabbade familjen och använda de insamlade pengarna på ett bra sätt och utveckla vårt nya manliga nätverk i Motala och Vadstena för kvinnofrid för både tjejer och kvinnor.
Kallt och blåsigt
Manifestationen samlade trots en kall och blåsig kväll 100-tals människor, som efter Gösta Blohm även fick lyssna på inlägg från Tina Olby från Motalas kvinnojour samt författaren och läkaren Christina Doctare.
- Förra gången Motala blev satt på kartan var när kommunpolitiker svek sina väljare efter brottslig verksamhet och nu kom Motala åter på kartan efter den här våldtäkten, illdådet som väckt så stor avsky och den folkliga ilskan speglar sig även här ikväll med så många deltagare.
- Tingsrättens dom på tio års fängelse för de fyra våldtäktsmännen ändrade hovrätten till nio månaders fängelse för två av dem. Det kan man ta som ett okay för gruppvåldtäkter och HD:s nej till prövning ser jag som ett prov på rättsröta, avsky och frustration mot det beslutet.
- Vår 13-åring i Motala har fått livstid och förövarna går fria...Vi måste få bättre utbildning för poliser, lagmän och domare och vi ser fram mot den nya lagen som kommer den 1 april och som förhoppningsvis stoppar liknande fall i framtiden. Men fram till 1 april kan fler flickor komma att offras med stöd av den nu gällande lagen.
Christina Doctare, läkare och författare och tidigare ledamot i Europakommittén mot tortyr sa så här:
- Vi måste försöka föra fallet med den 13-åriga Motalaflickan upp till prövning i Europadomstolen. Våldtäkt kan jämställas med tortyr och därför finns det möjligheter att de tar upp fallet där, vilket har skett tidigare.
Roger Samuelsson, initiativtagaren till penninginsamlingen som nu stigit till över 900.000 kronor, höll inget tal, men fanns med bland publiken:
- Jag är inte så mycket för att hålla tal och dessutom har jag känt mig precis tom inombords efter HD:s beslut att inte ta upp fallet till prövning. Men samtidigt känner jag att det också kommit mycket gott ur den här kampen vi för och det är att så många människor ställt upp och skänkt pengar till kampkassan och dessutom det stora engagemang jag känner från så många människor.
Inte så enkelt
Någon kom fram till Roger Samuelsson och ville att han skulle skänka alla pengar till den drabbade 13-åringen.
- Det är inte så enkelt, eftersom vi sagt från början att pengarna skulle användas till kostnader för att föra målet till högsta domstolen. Och vi kommer att hålla vad vi sagt, vilket innebär att de som vill ha sina pengar tillbaka kommer att få det, eftersom vi inte kan använda dom till HD.
- Däremot har många som skänkt pengar, skrivit att de kan gå till flickan om det inte blir någon prövning till HD och dom pengarna tänker vi skänka till henne, sa Roger Samuelsson .