Med tanke på att tingsrätten finner att mannen, bakom bland annat det olagliga boendet i Lindö, saknar både insikt och kunskap när det gäller juridiska åtaganden är frågan om han inte borde beläggas med näringsförbud befogad.
– En bra fråga som jag inte kan ge något exakt svar på. Man kan få näringsförbud om man grovt åsidosätter sina skyldigheter som näringsidkare eller företrädare för ett aktiebolag, säger Lars Olson, vice chefsåklagare på ekobrottsmyndigheten i Malmö och specialist på näringsförbud.
Vad är då att grovt åsidosätta sina skyldigheter? Det kan vara när brottsligheten inte är ringa, det vill säga när det rör sig om grövre brott än som straffas med böter. Det kan också vara att man i samband med konkurs agerat grovt otillbörligt mot sina borgenärer eller ständigt försätter bolag i konkurs. Om man i avsevärd omfattning inte betalar skatt kan det också straffas med näringsförbud.
Att lura a-kassan är inte ett sådant brott eftersom det gjorts som privatperson, olaglig vandrarhemsverksamhet kan vara det om han döms till mer än böter.
– Men det kan också handla om att företagaren satt i system att missköta sig, även om vart och ett av brotten inte når högre straffvärde än böter, säger Lars Olson.
Men för att Ekobrottsmyndigheten ska få kännedom om att en företagare missköter sig måste polisen eller ekobrottsmyndigheten få ett tips eller en anmälan. Sedan kan ärendet lämnas vidare till åklagare som beslutar om man ska väcka åtal, men det är domstolen som avgör om företagaren ska få näringsförbud.
Vem som helst kan göra en anmälan, men oftast är det den som utsatts för brott eller oegentligheter som anmäler.
– Självklart ska vi som kommun anmäla om det finns en brottsmisstanke om att vi utsatts för bedrägeri eller oaktsamhet, men vi har inte haft några affärer med den här företagaren, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande och poängterar att företagaren inte är dömd för det olagliga boendet.
Men det var ju i Norrköping han ansökte om att få driva vandrarhem som han sedan startade trots att han aldrig fick något tillstånd, så det måste väl anses som ett brott och som Norrköping borde anmäla?
– Det är väl bygg- och miljönämnden och tjänstemännen där som drabbats som ska anmäla om det finns en koppling till kommunen eller där vi är tillståndsmyndighet, säger Lars Stjernkvist.
Han anser att kommunerna över lag måste bli ännu noggrannare och ställa högre krav vid upphandlingar.
Ordförande i bygg- och miljönämnden Reidar Svedahl menar att nämnden och tjänstemännen får titta på vad som framkommit under Folkbladets avslöjanden och därefter ta ett beslut.
Men i onsdags togs ju beslutet i nämnden om ett vitesförläggande om han inte omedelbart stänger vandrarhemmet, eftersom han drivit det utan tillstånd, då har han väl brutit mot lagen och borde anmälas?
– Vi ska titta på det, svarar Reidar Svedahl.