Övergödningen av Östersjön är väl känt och det kustområde som har allra sämst vattenkvalitet är Slätbaken. Därför har Länsstyrelsen Östergötland arbetat särskilt med ett åtgärder för att försöka komma tillrätta med just Slätbaken men också med att hitta olika sätt att förbättra läget i Östersjön generellt.
En av de åtgärder som man provat ut under ett antal år är musselodling – blåmusslor binder näringsämnen som kväve och fosfor (ett ton skördad mussla innehåller cirka 10 kg kväve och 1 kg fosfor) och kan efter hand skördas och malas ner till fodermjöl för fiskodlingar och som djurfoder (alltså inte till mänsklig föda). Musselmjölet kan då ersätta dagens fodermjöl gjord av fisk, ett fiske som alltså inte kommer människor till del.
Ett projekt har pågått ett antal år i S:t Anna skärgård, närmare bestämt Inre Kärrö där skärgårdsbon Mats Emilsson stått som projektledare. Bakom projektet står Vattenbrukscentrum Ost och musselodlingen innefattar för tillfället 24 000 meter rep som blåmusslor växer på. För ett år sedan blev det känt att S:t Anna-odlingen blir en del av EU-projektet Baltic Blue Growth (se faktaruta).
Nu bjuder kommunen in till ett möte i Söderköping där Vattenbrukscentrum Ost, länsstyrelsen samt Region Östergötland ska informera om detta projekt och om satsningen på storskalig musselodling i Östergötland.
– Vi har tagit initiativ till det här mötet för att uppdatera kunskapen om ett projekt i vår region som ligger i framkant. Det handlar ju inte bara om vattenrening utan också om potentiella arbetstillfällen när man ska förädla produkten till fodermjöl, berättar Barbro Mellqvist, näringslivssamordnare på Söderköpings kommun.
I och med att det handlar om ett långsiktigt projekt tycker Barbro Mellqvist att det är viktigt att vara informerad om vilka möjligheter som kan finnas.
– Mötet är tänkt för politiker och tjänstemän men också för allmänhet och intresserade, säger Barbro Mellqvist.
– Det är viktigt med en bred kunskap om det här i Söderköping med tanke på att det kan komma att behövas en förädlingsindustri som kan ta emot musslorna om det går som tänkt. Blir projektet lyckat är det ju superintressant.
Mötet äger alltså rum den 13 december. Man anmäler sig till Barbro Mellqvist innan den 14 november.