Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dags att byta kläder

”Skaffa ny vårgarderob gratis utan att tära på jordens resurser”. På lördag är det dags att byta kläder med varandra.

Sveriges största klädbytardag har blivit tradition. På lördag är det dags igen, i Hallarna i Norrköping.

Sveriges största klädbytardag har blivit tradition. På lördag är det dags igen, i Hallarna i Norrköping.

Foto:

Miljö2019-04-05 14:00

– Rensa i garderoben och ta med fem fina plagg och kom till Hallarna, uppmanar Naturskyddsföreningen som arrangerar landets största klädbytardag – för tionde året i rad – i hela landet samt även i Norge, Danmark och på Island.

– Vi märker att klädbytardagen varje år lockar nya människor som bryr sig om miljön. Fler och fler har upptäckt att det är roligt och bra för miljön att förnya sin garderob på en klädbytardag. Det är en stor miljövinst att öka klädernas livslängd istället för att köpa nytt, samtidigt är det både roligt och bra för plånboken, säger Agnes Ekman Söderholm, Naturskyddsföreningen Norrköping som arrangerar klädbytardagen i kulturkvarteret Hallarna, på Tunnbindaregatan, tillsammans med Jordens vänner.

– Du lämnar in fem plagg mellan 10.30 och 11:30. Klockan 12 börjar klädbytet.

Förra året bytte 44 000 plagg ägare på klädbytardagen vilket, enligt Naturskyddsföreningen, motsvarar en resursbesparing av 33 ton kemikalier, 304 ton koldioxid och 43 000 kubikmeter vatten, förutsatt att de bytta plaggen ersatte nyproducerade plagg.

Fakta

3 av 5 svenskar tycker att de äger för mycket kläder. Men fulla garderober till trots köper svenskarna varje år cirka 14 kilo nya kläder och textilier. Miljön drabbas samtidigt hårt genom att det går åt mycket vatten, kemikalier och energi både vid odlingen av bomullen och när tyget tillverkas. För att producera tyg till ett par vanliga jeans går det till åt ca 10 000 liter vatten. Genom att öka livslängden från 2,2 år - som är genomsnitt för ett plagg - med 9 månader, minskar klimatpåverkan med 27 procent och vattenanvändningen med 33 procent. Att byta kläder med andra är ett av flera sätt att låta kläderna leva länge. Laga, ändra och skänka till insamling är andra miljösmarta tips.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om