Försäljningsstatistiken visar att svenskarnas midsommarbord följer traditionen med sill och färskpotatis, lax, ägg, gräddfil, knäckebröd och lagrad ost, men också grillat kött och jordgubbstårta. Men den visar också att det finns regionala skillnader.
Strömming är fortsatt den midsommarprodukt som köps mest i Norrland, medan sillintresset sjunker i Skåne. Löksill går hem i Göteborg, men inte bland Stockholmare. I syd är prinskorv ett måste, medan tårtor inte är speciellt populärt. I norr är det precis tvärtom.
– Norrlänningar tillsammans med svenskar i Mellansverige köper mest midsommarmat, skåningarna minst. Göteborgarnas handlande är ganska konstant sett till de senaste tio åren, säger Sven Skarlöv, försäljningschef på Hemköp.
Midsommar innebär att det säljs extra mycket mat, men också att det blir mat över som slängs. Men det går att ta vara på resterna! Lägg upp maten i små skålar och fyll på, så kan du sedan göra härliga matjestårtor eller gubbröror efter midsommar. Om du fortfarande är sugen på midsommarmat – villsäga!