Genomsnittsresultatet är lite lägre jämfört med samtliga deltagande kommuner i undersökningen, men utvecklingen anses gå åt rätt håll.
Undersökningen grundar sig på vad befolkningen tycker om kommunen som en plats att bo och leva på, kommunens verksamheter samt inflytande vad gäller kommunala beslut och verksamheter.
– Det är kul att se att invånarna tycker Finspångs kommun är en bra plats att bo och leva på och att grundläggande funktioner som arbete, bostäder, trygghet och gymnasieskola fungerar bra. Det är områden vi satsat på, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Anders Härnbro (S) på kommunens hemsida.
Årets resultat jämförs med alla andra deltagande kommuner samt kommuner i samma storleksklass som Finspång.
Det handlar sammanlagt om 136 kommuner som deltog i undersökningen våren eller hösten 2016.
Även om resultaten för Finspångs kommun generellt förbättrats mot förra årets undersökning ligger kommunen något lägre än genomsnittet för övriga kommuner i undersökningen.
– Samtidigt konstaterar jag att våra medborgare anser att grundskolan är viktig och är ett område som man har förväntningar på. Det är också ett utvecklingsområde som vi lägger extra resurser på i budgeten för 2017, betonar Anders Härnbro.
Områden som förbättrats sedan 2015 är fritid och idrott samt att fler invånare kan tänka sig att rekommendera Finspångs kommun. Samhället ligger på genomsnittspoäng när det handlar om indexet ”Nöjd medborgare”.
Nöjdheten för boende och bostäder ligger på genomsnittet för övriga kommuner i undersökningen. Jämfört med 2015 har resultatet försämrats en aning, även om bedömningen är att bebyggelsen anses mer trivsam än föregående år.
Genomsnittssiffror får också den upplevda nöjdheten av kommunens bemötande, vilket är en liten ökning.
För områden som idrott, motion och gymnasieskolan har nöjdheten ökat.
Försämrade resultat uppvisas för förskola, skola, stöd till utsatta, miljöarbete, renhållning och vatten och avlopp.
Medborgarnas syn på inflytande är oförändrat sedan 2015. Män är mer nöjda än kvinnor och med stigande ålder ökar andelen nöjda medborgare.
Kvinnor upplever sig mindre trygga än vad män gör men är mer nöjda med utbildningstillfällen. Män är mer nöjda med arbetstillfällen än kvinnor.
Det är sjunde gången Finspångs kommun deltar i Statistiska centralbyråns (SCB) medborgarundersökning. Senaste gången var hösten 2015.