Mellan den 2 maj och den 31 maj är det medborgardialog om Ljuralänken, en föreslagen ny spårdragning som väckt en hel del reaktioner på insändarsidorna.
Det som fått många att fundera är dragningen genom en del av Vasaparken, stopp för biltrafik på Kristinaplatsen och nödvändigheten av att korta restiden med tre minuter. Förskolan Fridtunatäppan kommer också att påverkas.
Ljuralänken är en ny tilltänkt spårväg som gör det snabbare att åka mellan Ljura centrum och Söder tull, för att underlätta för pendlare från stadsdelarna Ljura, Hageby och Navestad.
I stället för att passera Trozelligatan, som idag, ska spårvägen gå via Vasaparken – Hagebygatan – Kristinaplatsen.
Det planeras en arkitekttävling för hur Kristinaplatsen ska se ut i framtiden. Tanken är att bygga om Kristinaplatsen till en torg- eller en parkmiljö.
Nu i maj kan man besöka en utställning om Ljuralänken på Stadsbiblioteket och Hageby bibliotek i Mirum galleria. Man kan också träffa tjänstemännen som jobbar med Ljuralänken, Östgötatrafiken och kommunens politiker vid tre olika tillfällen: den 16 maj i Mirum galleria och den 18 och 22 maj på Stadsbiblioteket.
Totalt skulle det bli tre spårvagnslinjer istället för nuvarande två: en röd, en grön och en ny blå.
I förslaget till framtida linjenät är den gröna linjen oförändrad och trafikerar Klockaretorpet-Drottninggatan-Vidablick.
Ljuralänken kortar restiden mellan Ljura och Söder tull med tre minuter. Om den blå linjen fortsätter längs med Drottninggatan blir restiden åtta minuter kortare mellan Ljura och resecentrum.
Om Ljuralänken byggs kan den nu nedlagda Klingsbergsslingan öppnas upp igen och den röda linjen återgå till sin tidigare sträckning.
En möjlig fortsatt spårvägsutbyggnad kan gå från Norr tull via Kungsgatan, Ektorp och Vilbergen till Vrinnevi.
Det slutliga beslutet om Ljuralänkens sträckning tas av kommunfullmäktige. Den västra dragningen, som tar minst del av Vasaparken i anspråk, tycker tekniska nämnden är mest lämplig.
Den totala kostnaden för att bygga Ljuralänken beräknas bli 95 miljoner kronor varav kommunen har ansökt om statliga bidrag för halva kostnaden.
Detaljplanearbetet beräknas pågå under 2018 till mitten av 2019. Planerad byggstart är 2020. Spårvägen beräknas kunna tas i bruk under 2021.