Skogsbranden utanför Tjällmo var i början av veckan under kontroll för att under onsdagen blossa upp på nytt. Den lokala förnödenhetsgrupp som organiserades på tisdagsmorgonen av ortsbor försökte tillgodose räddningsstyrkans matbehov. 

– På torsdagsförmiddagen fick räddningsstyrkan lite för dåligt med mat, då beställde vi pizza från Tjällmo kiosk så alla skulle få något att äta, säger Maria Sundén Joge en av de frivilliga i den lokala förnödenhetsgruppen.

Senare mot torsdagskvällen kom nya matleveranser från både Motala kommun och markstridsskolan i Kvarn. 

– Det blev något missförstånd så vi fick dubbla leveranser med cirka 125 portioner i varje. Då beslutade vi att skicka 100 portioner mat till Stadsmissionen i Linköping för att inte behöva kasta maten, säger Maria Sundén Joge.

I torsdags fick Motala kommuns kostenhet en förfrågan om att laga mat till de som bekämpar skogsbranden, konstaterar Anna Strand som jobbar i Tjällmo skolkök där maten tillagats.

– Det kom extrapersonal från Motala hit för att stötta när det initialt skulle lagas mat till 135 personer.

Maria Persson som jobbar i köket på markstridsskolan i Kvarn berättar att även de fick en matbeställning under torsdagen.

– På torsdagsmorgonen ringde helikopterflotiljen och hemvärnet och beställde frukost lunch och middag till försvarets personal på plats, initialt var det 90 portioner men det ökades sedan till 125 för att räcka till hela räddningsstyrkan på platsen.

Efter torsdagens dubbelbeställningen har matleveranserna styrts upp och blivit bättre anpassade. 

Sedan i fredags lagar skolköket i Tjällmo frukost, lunch, kvällsmat och nattmacka med tillhörande dryck och frukt till 50 personer från räddningstjänsten. 

– Vi har inte ett så stort kök så alla matvaror som kommit hit för matlagning till räddningsstyrkan tar upp mycket plats. Det som vi har fått beställt har vi skickat så inget har blivit kvar här, säger Anna Strand. 

Efter torsdagen har även markstridsskolans kök dragit ner på antalet portioner

– Sedan fredagen levererar vi cirka 60 portioner till militär och hemvärnet, säger Maria Persson. 

Markstridsskolan Kvarns kök har kunnat lösa den ökade efterfrågan på mat utan att ta in extra personal. 

– Det pågår en övning på skjutfältet så vi var redan förberedda med mycket personal och lite extra matvaror i köket och på helgen har vi vanligtvis personal på plats också, säger Maria Persson. 

Något överskott av mat har inte blivit kvar i markstridsskolans kök. 

– Den maten som beställs levererar vi, så vi har inte fått något överskott här, sedan vet ju inte jag om alla ätit upp det vi levererat. Men det hoppas jag, säger Maria Persson. 

De frivilligarbetande ortsborna som hjälper till att dela matleveranserna på plats konstaterar också att mängden har blivit bättre anpassad. 

– Nu får vi så det blir lagom till alla, kanske lite i överkant, men det är bra för nu räcker det även till de frivilliga som kör traktorerna med gödseltunnor och de som kör helikoptrarna. Sedan har vi kompletterat med massor godis, säger Maria Sundén Joge.