Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Viktigt att få göra ett val"

I matbutiker är det självklart att det står var köttet kommer ifrån. På restauranger är det mer ovanligt. Det vill Johan Löfstrand (S) ändra på. "Det är viktigt att man som konsument kan få göra ett val", säger riksdagsledamoten.

Östgötske riksdagsledamoten Johan Löfstrand (S) vill att ursprungsmärkning av kött på restauranger blir en självklarhet.

Östgötske riksdagsledamoten Johan Löfstrand (S) vill att ursprungsmärkning av kött på restauranger blir en självklarhet.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

MAT2019-01-31 15:00

Frågan om ursprungsmärkning av kött på restauranger har varit en omdiskuterad fråga de senaste åren.

Regeringen uppmanade under förra mandatperioden restaurangbranschen att ta fram en frivillig ursprungsmärkning – men tyckte inte resultatet var tillfredsställande.

Därför finns nu planer på att införa en obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restauranger och i storkök.

I Finland blir det i år ett måste med ursprungsmärkning på restauranger och östgötske riksdagsledamoten Johan Löfstrand tycker att det är hög tid att något händer även här i Sverige.

– Jag har jobbat med de här frågorna länge och är själv en ganska medveten kund när jag köper kött i butik. Jag är noggrann med att göra tydliga val. Jag har följt debatten och varit ganska irriterad på att man inte kommit vidare även på restaurangsidan. Det har pratats om lagstiftning men det händer ingenting, säger han.

Löfstrand lämnade i höstas in en motion till riksdagen för att få tillstånd en förändring och kommer nu driva frågan internt i den nya regeringen.

– Det finns många bra argument för att livsmedel ska ha en tydlig ursprungsmärkning. Vi är många som anser att det är viktigt att stödja svensk livsmedelsproduktion och svenska djurskyddsbestämmelser med högt ställda krav på djurhållning och låg antibiotikaanvändning.

För att skapa opinion i frågan har Löfstrand nu startat Facebookgruppen "Vi som vill ha ursprungsmärkning av kött på restaurang" och i går uppmanade han folk runt om i Östergötland att fråga var köttet på deras lunchrestaurang kommer ifrån i vad han kallar för "Stora lunchfrågardagen".

– Jag har själv upptäckt att det kan vara lite jobbigt att fråga om det här. Det känns i alla fal som att den man frågar kan bli lite stött. Ibland får man positiva svar, ibland negativa. Jag tror att "Stora lunchfrågardagen" kan skapa opinion i frågan. Kanske få krögare att gå i bräschen för att ursprungsmärka maten man serverar så att det blir tydligare för deras gäster, säger Johan Löfstrand.

Fakta

Stora lunchfrågardagen hölls 31 januari och syftade till att lyfta frågan om ursprungsmärkning av kött på restaurang.

Deltagarna uppmanades helt enkelt att fråga restaurangen de besökte var köttet kom ifrån.

Regeringen meddelade i fjol att man tänker gå vidare med frågan om att införa en obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restauranger och i storkök och att man planerar att ge Livsmedelsverket i uppdrag att tillsammans med Konsumentverket undersöka hur man ska gå till väga för att införa en sådan märkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om