Frågan om ursprungsmärkning av kött på restauranger har varit en omdiskuterad fråga de senaste åren.
Regeringen uppmanade under förra mandatperioden restaurangbranschen att ta fram en frivillig ursprungsmärkning – men tyckte inte resultatet var tillfredsställande.
Därför finns nu planer på att införa en obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restauranger och i storkök.
I Finland blir det i år ett måste med ursprungsmärkning på restauranger och östgötske riksdagsledamoten Johan Löfstrand tycker att det är hög tid att något händer även här i Sverige.
– Jag har jobbat med de här frågorna länge och är själv en ganska medveten kund när jag köper kött i butik. Jag är noggrann med att göra tydliga val. Jag har följt debatten och varit ganska irriterad på att man inte kommit vidare även på restaurangsidan. Det har pratats om lagstiftning men det händer ingenting, säger han.
Löfstrand lämnade i höstas in en motion till riksdagen för att få tillstånd en förändring och kommer nu driva frågan internt i den nya regeringen.
– Det finns många bra argument för att livsmedel ska ha en tydlig ursprungsmärkning. Vi är många som anser att det är viktigt att stödja svensk livsmedelsproduktion och svenska djurskyddsbestämmelser med högt ställda krav på djurhållning och låg antibiotikaanvändning.
För att skapa opinion i frågan har Löfstrand nu startat Facebookgruppen "Vi som vill ha ursprungsmärkning av kött på restaurang" och i går uppmanade han folk runt om i Östergötland att fråga var köttet på deras lunchrestaurang kommer ifrån i vad han kallar för "Stora lunchfrågardagen".
– Jag har själv upptäckt att det kan vara lite jobbigt att fråga om det här. Det känns i alla fal som att den man frågar kan bli lite stött. Ibland får man positiva svar, ibland negativa. Jag tror att "Stora lunchfrågardagen" kan skapa opinion i frågan. Kanske få krögare att gå i bräschen för att ursprungsmärka maten man serverar så att det blir tydligare för deras gäster, säger Johan Löfstrand.