Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östgötarna köper "andra chansen"

30 personbilar. Det motsvarar all den mat i koldioxidutsläpp som östgötarna räddade från att slängas 2016.

Kastar mat. Men vi har blivit bättre på att ta tillvara på dåliga förpackningar eller mat som närmar sig bäst-före-datum!

Kastar mat. Men vi har blivit bättre på att ta tillvara på dåliga förpackningar eller mat som närmar sig bäst-före-datum!

Foto: Christer Bergström

MAT2017-02-03 16:00

Det handlar om Matsmarts kunder i Östergötland, som under förra året räddade 33 ton mat från att slängas, vilket alltså kan översättas i det årliga koldioxidutsläppet från 30 personbilar.

– Det är ett bevis på att minskat matsvinn har en stark positiv påverkan på miljön, säger Karl Andersson, vd på Matsmart.

Matsmart säljer mat som i många fall annars hade slängts. Ungefär en tredjedel av produkterna som finns på sajten hade inte kunnat säljas i vanliga matbutiker på grund av exempelvis förpackningsbyten, säsongsvaror eller kort bäst-före-datum.

Hos Matsmart får då maten en andra chans; här handlar kunderna i snitt till 50 procents rabatt och under förra året såldes totalt 708 ton mat i hela landet. Mat som annars hade slängts av andra butiker. Att producera varorna på nytt hade haft en miljöpåverkan som motsvarar det årliga koldioxidutsläppet från 650 personbilar.

– Bara tanken är svindlande. Våra kunder i Östergötland är riktiga miljöhjältar. Om inte de gett den här maten en andra chans hade den kastats, säger Karl Andersson.

Företaget hänvisar till en rapport av Naturvårdsverket, som visar att det uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige per år. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn, det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda. Enligt samma rapport ger produktionen av den mängd mat som slängs varje år utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid. Det motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

011-200 417

– Det visar på hur stort problemet är. Vi är bara i början av vår kamp mot matsvinnet men visar redan nu att det går att göra skillnad. Fler och fler producenter vill sälja sina produkter hos oss för de ogillar matsvinnet lika mycket som vi gör, men har tidigare haft svårt att sälja produkterna som blivit över. Matsmart har fyllt ett tomrum i matvarukedjan.

Idén till Matsmart föddes av Erik Södergren, en matbutiksägare som tröttnade på att slänga pasta, ris, konserver, oljor, mineralvatten, snacks, oliver, tandkräm och andra varor bara för att bäst före-datumet närmade sig. Han valde att rea ut varorna – och kunderna älskade konceptet.

– Bäst-före-datumet är bara är en garanti från producenten att varan håller samma kvalité som vid tillverkningstillfället. Ett paket makaroner, en flaska mineralvatten eller olivolja blir inte dålig bara för att bäst före-datumet närmar sig. Men en "vanlig" mataffär vill av olika skäl inte sälja dem och en stor del kommer därför att kastas eller förstöras på annat sätt, säger Karl Andersson.

En enskild matbutik var dock inte rätt forum. Erik ville i stället ge hela Sverige chansen att fynda. Nätsajten Matsmart var född.

– Våra kunder älskar konceptet, att handla mat billigt och samtidigt göra en insats för miljön. Inom kort tar vi också steget in i Norge och fler länder står på tur. Med Matsmart kan vi göra en stor insats för att minska matsvinnet och därmed också minska dess påverkan på miljön. Det visade vi inte minst under 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om