I början av 2000-talet var det ungefär tio procent av eleverna i Norrköping som hade specialkost i skolan.
I dag är det dubbelt så många, ungefär 20 procent, alltså var femte elev, som har det och som av olika anledningar inte äter den vanliga maten.
Det kan handla om att de inte tål den eller att de inte äter en viss typ av mat på grund av religiösa eller etiska skäl.
– Antalet elever som vill ha laktosfri mat har ökat ganska mycket kan vi se. Vi har också ganska många som inte vill äta fläskkött och blod och inälvsmat, säger Ingrid Kalm.
Att allt fler vill ha specialkost innebär ökade kostnader för kommunen.
De alternativa rätterna är ofta dyrare att tillaga. Dessutom leder det till mer arbete för personalen i köken.
– Specialkostköken är inte gjorda för så stor hantering av mat. Det tar mycket tid och personalresurser, så visst kräver det mycket, säger Kalm.
Vad tror du ökningen beror på?
– Jag tror att det finns en ökad medvetenhet kring kost i dag, det är ett mer individualiserat samhälle och man brinner för olika saker. Kosten är också ett utryck för vad man är för person.
Att var femte elev har specialkost är ingenting som är unikt för Norrköping utan så ser det ut i resten av landet också.
Allt fler väljer bort det vanliga alternativet på grund av olika anledningar.
I vissa kommuner har det gått så långt att de nu kräver läkarintyg för att eleverna ska få specialkost, men så är det inte i Norrköping.
– Vi har haft diskussioner om det men inte kommit så långt att vi ska ha det så. Det kan vara en trygghet för oss som jobbar med det naturligtvis, men samtidigt bli en belastning för landstinget också om alla ska börja söka intyg.
En fråga som väckt debatt är om elever helt enkelt väljer specialkost för att de inte tycker om den vanliga maten. För att undvika det problemet har man i Norrköping börjat testa att servera flera olika lunchalternativ.
– Det är tidskrävande att tillaga få portioner av olika slag. En portion av det och en portion av det. På det här sättet kan eleverna välja bort det de inte tycker om utan att det för den skull ska handla om specialkost. Hittills har det fungerat bra. Nu får vi ta det vidare och se hur vi ska göra framöver.