I sin dom slår mark- och miljödomstolen fast att det som de klagande har anfört inte utgör skäl för att upphäva den antagna detaljplanen. Överklagandena avslås.
Den 27 februari antog kommunfullmäktige både detaljplanen och gatukostnadsutredningen för Marby.
De 125 bostadsfastigheterna ska utökas till totalt cirka 300.
De 30 villaägare och föreningar som överklagat detaljplanen har bland annat anfört att vägarna blir för breda och att detaljplanen inte överensstämmer med det planprogram som först togs fram.
I sitt beslut skriver domstolen att det är en kommunal angelägenhet att planlägga användningen av mark och vatten.
Domstolen prövar om detaljplanen strider mot någon rättsregel, och om den i så fall ska upphävas, men kan inte göra några ändringar i den.
Detaljplanen överensstämmer med översiktsplanen, konstaterar domstolen, som också slår fast att ett planprogram inte är bindande.
Med ökade byggrätter och fler fastigheter behövs vägarna breddas och vändplaner byggas, menar kommunen, och domstolen gör ingen annan bedömning. Fördelarna med intrång i fastigheter överväger olägenheter för enskilda fastighetsägare, menar domstolen.
Domen kan överklagas. Nästa instans är mark- och miljööverdomstolen.
Kommunens beslut om gatukostnaderna har också överklagats, till förvaltningsrätten. Där handlar det om en laglighetsprövning enligt kommunallagen.