Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det händer nu efter domen

Sedan 1990-talet har det varit diskussioner kring Marby. Detaljplanen har rivits upp tidigare efter överklaganden. Frågan är hur kommunen nu ska gå vidare.

Kikki Liljeblad (S) ska nu läsa domen noga. Det ska också tjänstemännen göra.

Kikki Liljeblad (S) ska nu läsa domen noga. Det ska också tjänstemännen göra.

Foto: Magnus Andersson

MARBY2018-10-04 17:00

Kikki Liljeblad (S), ordförande i stadsplaneringsnämnden, har vid samtal med tjänstemännen förstått att domen, som hon snabbläst och nu ska studera noga, inte är helt enkel att tolka.

– Vi bestämde att tjänstemännen ska läsa in sig på domen ordentligt och fråga om råd om det behövs, från andra, och sedan har vi ett presidiemöte i stadsplaneringsnämnden den 17 oktober. Då ska vi få en dragning om vad är anledningen till att man överprövar, vad kan kommunen göra och vad ska bli nästa steg, säger Kikki Liljeblad.

– Ska det bli en samlad planering av Marby, vilket jag tycker behövs, när det gäller skolor och vägar, då är det en detaljplan som måste till.

– Nu finns det ju ingen detaljplan. Nu är läget som innan vi påbörjade planbeskedet.

Detaljplanen stupar på formella fel.

– Det måste vi gå igenom. De frågorna vill jag ställa den 17:e, kunde vi ha gjort något annorlunda? Vi har ju den ordningen i Sverige att vi har en överprövningsrätt, säger Kikki Liljeblad som menar att det också finns saker att lära av en dom.

– Det är bra att man har lyssnat på oss, säger Owe Kågesten, Marbybo och en av de som överklagat detaljplanen.

För hans del handlar det om att enskilda fastighetsägare inte kan bedöma konsekvenserna av detaljplanen, vilka intrång det blir på olika fastigheter.

– En del av det har man tydliggjort i domen, med de som till exempel blivit kulturmärkta utan att fastighetsägarna har fått veta någonting.

– Det handlar också om intrånget – nu har man inte specifikt skrivit om det – men vi hoppas ju att man ska lyssna mer på oss, att vi vill veta vilka intrång det blir, för man vill bredda vägarna, vilket vi tycker är onödigt.

Domstolen har efter att ha identifierat de två punkterna där rättsreglerna överträtts inte prövat övriga invändningar mot planen.

– De jobbar så att när de hittat tillräckligt mycket slutar de där. Då går de inte vidare med allt annat. Faller detaljplanen så faller hela detaljplanen. Det blir knepigt för kommunen att hantera.

Gatukostnadsutredningen är också överklagad.

– Vad händer med gatukostnadsutredningen när detaljplanen har fallit? undrar Owe Kågesten.

Vad innebär domen för Marby nu?

– En del är förbannade och en del är glada, säger Owe Kågesten.

– För de som vill exploatera Marby är det här naturligtvis ett bakslag, och det får man respektera, deras reaktioner. Sedan för många är det här en bekräftelse på att kommunen inte har varit tillräckligt noggrann.

– Ska man göra en utbyggnad måste man lyssna på oss som bor här ute.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om