Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hit är alla välkomna

På eftermiddagen väller det in barn på Mångfaldshuset – fritidsgården som ger trygghet, kreativa möjligheter eller bara lite soffhäng med tv-spel.

Fotbollsspelare i soffan. Ali Karim, Elie Hanna, Nineb Zado och Hasan AlMuhraji.

Fotbollsspelare i soffan. Ali Karim, Elie Hanna, Nineb Zado och Hasan AlMuhraji.

Foto: Åsa Hanell

MÅNGFALDSHUSET2016-10-08 10:10

Snabbt fylls lokalerna, några spelar fotboll på riktigt, andra i tv-spelsform, några av barnen passar på att äta ett nylagat mellanmål, andra rusar direkt uppför trappan till keramiken. Där uppe väntar keramikerna Jennie Lind och Solveig Uhr Alvin.

– Ingen av oss som är anställd här kunde något om keramik, så jag plockade in Jennie och Solveig som externa resurser. Tanken är att de också ska lära oss så att vi kan lära barnen vartefter, säger Said Shahabpour, Mångfaldshusets föreståndare.

Det är nästan ett år sedan han tog över som föreståndare och hela personalstyrkan är ny. Man håller som bäst på att hitta former för verksamheten där barnen och ungdomarnas behov är det som ligger till grund.

Även lokalerna har fått sig en rejäl omgörning, här finns bland annat inspelningsstudio, musikrum, plats för bordtennis och innefotboll, tysta rum, kreativa rum, cafédel, tv-rum, kök och kontor. Tidigare var bland det första som mötte besökarna ett gäng med datorer, de är borta nu. Liksom biljardbordet där man inte kunde hålla sams.

– Datorn kan de sitta med hemma, här vill vi erbjuda något annat, ­en social tillvaro, säger Said Shahabpour.

En annan förändring som han gjort är att sänka åldersgränsen uppåt.

– Förut kunde det hänga folk här som var uppåt 25 år, de yngre vågade sig knappt hit då, säger Said.

Och det är de som inte längre kommer in på Mångfaldshuset som har ställt till med bråk, bränder och förstörelse.

– Jag har pratat med dem om och om igen om varför de inte kan vara här och att de själva måste ta ansvar för vad de gör, säger Said.

Det här är något som hållit på till och från sedan tiden före Siad tog över, sedan i höstas har det varit relativt lugnt, men när Said satte ner foten och sänkte åldersgränsen blossade det upp igen. Efter de senaste händelserna med bland annat en cykelbrand intensifierar man samarbetar man med polis, soc, skola, föräldrar, kommunen och andra fritidsgårdar.

– De klagar på samhället, men det är inte samhällets fel, de har sina egna val, säger Said.

Nu satsar man i stället på barn och ungdomar upp till 17 år och det har blivit lugnare inne på gården och fler vågar sig hit, även om bostadsområdet Marielund för en del vuxna väcker oro. En del föräldrar vill inte att deras barn ska gå genom bostadsområdet på kvällarna och det kan vara ett hinder för deras barn att delta i aktiviteterna som erbjuds.

– Jag har sagt att vi kan möta upp barnen och följa dem tillbaks på kvällen, men bästa vore det såklart om föräldrarna själva följde sina barn så att de får bilda sig en egen uppfattning om området och vår verksamhet, säger Said.

Den nya personalen har handplockats, man har byggt nya strukturer och satsat på rutiner i huset.

– Det är utbildade pedagoger som brinner för jobbet och som vill se utveckling och resultat. Mångfaldshuset ska vara en plattform för barn och ungdomar som genom sitt intresse utvecklar sin egen identitet tillsammans med oss, skolan och föräldrarna, säger Said.

Fritidsgårdar har ofta varit ett ställe där killar har känt sig mer hemma än tjejer, men på Mångfaldshuset är det nu fler tjejer än killar på kvällarna.

– Vi har många ensamkommande barn och ungdomar och på tjejkvällarna tycker de det är skönt att kunna ta av sig slöjan och bara vara med andra tjejer, säger Said.

Sakta men säkert håller det nya Mångfaldshuset att ta form, en fritidsgård som fins där för de ungas skull, för att de ska få möjlighet att prova på en massa olika aktiviteter och förhoppningsvis hitta något meningsfullt att göra på fritiden, ett alternativ till utanförskapets destruktiva erbjudanden.

Fritidsgårdar i Norrköping

Blacka

Borgsmo

Djäknepark

Ekens

Ektorp

Frinavet

Hageby Hus

Mångfaldshuset

Lindö

Pangea

Rambodal

Råssla

Strömvillan

Svärtinge

Vikbolandet

Åby

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om