Forest Runners - Team Finspång har, i sina nästintill självlysande tröjor, blivit ett självklart inslag på flera lopp. Precis som när de startade för fyra år sedan är en av Europas största stafetter, Vasastafetten, det stora årliga målet.

– Egentligen handlar det om att ha roligt tillsammans. Vi åker upp till Tandådalen på fredagen, hänger och får lite information på kvällen. Sedan springer vi loppet på lördagen och på söndagen brukar vi ta ett skönt långpass på fjället ihop, säger Henrik Nyrén, som står bakom Forest Runners.

Det handlar såklart inte bara om att ha roligt. Damlaget har vunnit Vasastafetten två år på raken, och på herrsidan har klubben haft ett lag på pallen varje år (dock ej överst). Första året bestod laget enbart av löpare som hade anknytning till Finspång. Idag är det flera löpare som inte har någon koppling alls, eller åtminstone tidigare koppling.

Artikelbild

| Henrik Nyrén och Robert Skoog ska "bara" få ordning på all logistik inför Vasastafetten, sedan åker de till Tandådalen på fredag.

– Vi har ett gäng från Stockholm och många av dem har nu också varit med och sprungit Finspångs Stadslopp. De har alla fått ett väldigt bra intryck av Finspång och tycker att det verkar vara fantastiskt trevligt här, säger Henrik Nyrén.

Kärleken till Finspång är också en av grundstenarna i Forest Runners.

– Vi ville dra ihop ett gäng som kunde sätta Finspång på kartan. Göra orten mer känd och det tycker jag att vi har lyckats med en del. När vi sedan skulle bestämma namn så föreslog jag att vi skulle heta något med "Forest" eftersom det är mycket skog och natur här, men sen heter jag ju som jag heter i efternamn, säger lagledaren Robert Skoog och skrattar.

– Jag brinner verkligen för Finspång. Jag har inte bott här på 13 år men jag är hemma extremt mycket, även när jag bodde nere i Malmö. Nu börjar fler och fler företag här också förstå vad vi gör och det hade inte gått utan sponsring, säger Henrik Nyrén och förklarar att han inte vill tänka på hur många ideella timmar som det lagts ner.

Artikelbild

| För Henrik Nyrén och Robert Skoog är det både gemenskapen, men också tävlingen, i en stafett som lockar.

Den välgörenhetssatsning, där klubben sålt lotter för att skänka pengar till Panzisjukhuset och deras arbete med att ta hand om kvinnor som utsatts för sexuellt våld, är något som kommer leva vidare. Men längre planering än till Vasastafetten kommande helg har inte Forest Runners.

– Det hade varit roligt med St Olavsloppet, fyra dagar mellan Trondheim och Östersund. Eller Bellmanstafetten i Stockholm. Men vi får se, Vasastafetten är först, säger Robert Skoog.