Det mesta av vad vi hör, ser och läser om klimatförändringarna är dystert. Vädret verkar ha råkat i obalans, haven är försurade och fulla med gifter, tappade fisknät och plastskrot, som tar död på havslevande djur.
Isarna vid polerna smälter och hotar att höja havsytan så att allt fler områden riskerar översvämning. Östersjön dör av allt vi spolar ner eller förorenar på annat vis. Den ena larmrapporten efter den andra når den som vill lyssna.
Det verkar svårt att ändra på våra levnadssätt. Politiker talar om framåtskridande som att vi ska ha mer av allt, som om jordens resurser vore oändliga. Industrier och energiproducenter måste producera mer och mer, annars blir det arbetslöshet och elände. Det är ett roffande och förtryck av både miljö och människor, för om inte företagen tjänar så mycket per kvartal som bestämt, ja då har dom gjort förlust och det är skandal. Man sitter fast i både föråldrat tänkande och gammaldags teknik, nyheter skrämmer.
Men lyssna nu! Det är inte nattsvart, det är en förändring på gång och nu kommer beskedet inte från miljömuppar som vi utan från en professor Rockström som rapporterade från en internationell konferens med världens ledande storpampar för ett tag sedan. Nu har företagen själva börjat tänka om. Allt fler inser att det finns vinster med att förändra både tänkande och metoder.
Det finns väldigt många bevis för att ny teknik redan finns och kan tillämpas med förtjänst. Företagen har “tagit på sig ledartröjan i miljöomställningen” medan politikerna fortfarande trevar i mörkret, och de har börjat se längre än till nästa kvartalsrapport. Hurra!
Ja då finns det kanske en chans att våra efterkommande inte ska behöva hata oss för att vi lät jorden förstöras. Vi vill gärna tro det, men misstänker att det är för tidigt att sitta med armarna i kors. Om inte annat så kan förnuftiga företagare behöva uppskattning och stöd, för det mesta är ännu ogjort och det finns många kapitalstarka människor och företag, som vill ha mer förtjänst.
Trögheten finns bland oss andra med, inte minst för att det verkar jobbigt att bry sig. Inte bara storfräsarna sitter fast i gammaldags tänkande, vi gör det allihop så fort det handlar om vår egen lilla plätt på jorden, vårt jobb, våra vanor, vår bekvämlighet. Men det finns hopp!
Nog skulle det kännas härligt om vi fick mer uppmuntrande rapporter blandat med alla eländesbeskrivningar! Det skulle nog göra oss alla mer förändringsvilliga. Och hur skulle det vara med kortare arbetsdag? Det kan inte vara en naturlag med åtta timmars arbetsdag, det har ju gått att förändra förut.