Jag sitter vid köksbordet och har en utsikt som man inte kan klaga på. Går jag ut genom dörren är det en begynnande vår i luften och molnen släpper fram solen allt längre stunder. Det mesta i livet känns aningen lättare, dock inte ämnet till veckans krönika.
I ett försök till inspiration kommer min pojkvän in med en hög av tidningen Gör det själv uppdelat i tre kategorier utifrån omslaget. Av ungefär tolv tidningar är ett av omslagen på en kvinna med en kruka basilika i handen, ett annat omslag är enbart på maskiner medan resterande tidningar har en rätt stereotyp bild av leende killar i pikéliknande tröjor med ett verktyg i handen redo att ta tag i renovering, en man skär dock grönsaker på sin nybyggda altan.
Försöket lyckas för dessa bilder får mig att tänka på hur detta med att vara praktisk och teknisk fortfarande är en sådan typisk killgrej.
Eller är tidningen gammalmodig?
För något år sedan var jag på en föreläsning där jag fick höra om bloggen Lilla gumman som handlar om tjejer och teknik. Den vill i princip säga att det inte är svårt och att det är kul! Den lade i år ned efter sex år, men hade en del framgång. I torsdags besökte jag KomTek i Örebro, ett helt otroligt roligt besök med ett hus fullt av dels entusiastiska handledare men dels också fullt av grejer att pyssla med. De erbjuder kurser där man kan löda, snickra, göra smycken, skapa egna dataspel. Hela huset dröp av kreativitet och en stämning att här är allt möjligt för alla!
Det kommer både tjejer och killar från sex års ålder hit och 50 procent av deltagarna ska vara tjejer. Även förskolepedagoger har fortbildats. Det finns till och med en kvällskurs som heter Mamma och jag där man konstruerar en egen husmodell med funktioner som ett riktigt hus.
Men det viktigaste av allt är ändå självförtroendet. Att du kan!
De stereotypa rollerna vi ges i samhället är djupt rotade. Om man verkligen tittar så kan man se hur vi vuxna behandlar barn olika beroende på om det är en kille eller tjej och att detta sker omedvetet. Det är inget man kan blunda för om man vill ha förändring.
Inom barnlitteraturen ökar utgivningen av böcker som bryter normer och som har ett genustänk med starka driftiga tjejer, killar som vårdar och prinsessor som dissar prinsar för tjejsmeder. När man nu i förskolan efterfrågar detta temat samtidigt som intresset för teknik växer finns det en möjlighet att förändra och våga lägga grunden för ett normkritiskt tekniksamhälle.
Ett där man inte möts av en färdig roll i tidningar, utan har lite fler alternativ oavsett kön.