I förra veckan berättade Folkbladet om att det företag som Jörgen Rundgren (M) driver, bland annat föreläst för Sverigedemokraternas kvinnoförbund, vilket Marie Morell moderat gruppledare i Region Östergötland tycker är anmärkningsvärt och därför lämnade ärendet vidare till förbundsstyrelsen.

En av dem som sitter i Jörgen Rundgrens bolagsstyrelse är det moderata oppositionsrådet i Norrköpings kommun Fredrik Björkman.

–  Jag är en lojal person och det är oftast inte ett ärende som gör att man tar sin Mats ur skolan, säger han när Folkbladet frågar hur han ser på att sitta i styrelsen.

Men han har reserverat sig mot att föreläsa för Sverigedemokraterna.

– Frågan har varit uppe i styrelsen och jag har informerat om att jag anser att det krockar med min roll inom Moderaterna, det finns skriftligt och protokollfört, säger Fredrik Björkman.

Men du är fortfarande med i det laget vars ledare också coachar era politiska motståndare, hur tänker du?

–  Jag sitter ju i en styrelse, jag jobbar inte för ett annat parti, säger Fredrik Björkman.

Inväntar du förbundsstyrelsens beslut innan du tar beslut om du ska sitta kvar eller inte?

–  Egentligen inte, jag är en lojal person och det är oftast inte ett enda ärende som får någon att ta sin Mats ur skolan. Att jag har en 30-årig personlig vänskap med Jörgen är inget att sticka under stol med, säger Fredrik Björkman.

Att bolagsstyrelsen tar beslut om att i framtiden inte föreläsa för Sverigedemokraterna är dock en möjlig anledning för att Fredrik Björkman ska ta beslutet att sitta kvar i Rundgrens bolagsstyrelse.

Anna Nilsson är ordförande för moderaterna i Region Östergötlands förbundsstyrelse, där frågan kommer att lyftas vid nästa styrelsemöte.

–  Nånstans känns det som att företagare måste man ju få vara, att föreläsa för Sverigedemokraterna kanske är lite olämpligt, men det är inte olagligt, säger hon.

Hon menar att det är skillnad på att arbeta för ett annat parti och att vara konsult.

–  Han har ju inte gjort annat än varit inne som konsult, det hade varit skillnad om han varit anställd av Vänsterpartiet, säger Anna Nilsson.

Hon har själv varit på föreläsningar med Jörgen Rundgren och tycker att det är bra om alla blir duktigare politiker.

– Det han lär ut handlar ju om politik, han har inte några hemliga knep, säger Anna Nilsson.