"Charolais världskongressen" pågår under sammanlagt åtta dagar. Sammankomsten anordnas vartannat år och cirka 170 besökare från länder som Australien, Nya Zeeland, USA, Kanada, Mexiko, Brasilien, Colombia, Irland, England, Skottland, Ungern, Finland, Estland och Sverige åker runt på olika platser i landet.
Under måndagsförmiddagen besöktes gården Vita Fall utanför Ljusfallshammar, som ägs av paret Stefan Johansson och Sofia Persson.
– Vi är sex personer i arrangörsgruppen i den här frivilligorganisationen. Det är mycket arbete, men det är jätteroligt, påpekar Sofia Persson.
Gården har funnits i Stefan Johanssons släkts ägo sedan 1930-talet och företaget Vita Fall AB grundades för tio år sedan.
– Vi firar tioårsjubileum med att bjuda in hela världen, säger Sofia Persson.
De har totalt 150 kor, varav hälften av rasen Charolais och ungefär lika många av rasen Simmental. De brukar ha ungefär fyra avelstjurar per ras.
– Vi visar vårt företag och vad vi sysslar med. Vi har ett aktivt avelsarbete som gör oss framgångsrika.
Charolais är ursprungligen en fransk köttras, varifrån de största importerna kom till Sverige under slutet av 1960-talet.
– Det är Sveriges vanligaste köttras och används ofta i dikosproduktion. Djuren har väldigt goda slaktkroppsegenskaper, betonar Sofia Persson.
Hon berättar att hälften av djuren går vidare till andra besättningar.
– Vår produktion är ekologisk och kravcertifierad. Vi vill även lyfta fram hur vi jobbar med naturvård i Sverige. Vi håller våra landskap öppna och vill informera om hur gräs och vatten blir nötkött.
Sverige har största europeiska Charolaispopulationen som är genetiskt hornlös.
– Djuren föds utan horn, vilket gör att de är mycket eftertraktade. Det är sunda, lugna och lätthanterliga djur.
De helvita, robusta djuren drog besökarnas blickar till sig vid rundvandringen vid Vita Fall.
Stefan och Sofia har vid flera tillfällen varit framgångsrika på tävlingar vid den årliga Elmiautställningen. Tjuren Nils av Maltestorp har ett par gånger tagit hem SIRE-priset och utsetts till Sveriges bästa elittjur.
– Vi har varit med i några år, det är ett bra sätt att marknadsföra oss. Vi har haft tur och haft framgångar med både Nils och Champagne. Nils gick tyvärr ur tiden för en och en halv månad sen. Vi ska ställa upp med flera djur i höst igen, konstaterar Stefan Johansson.