Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Museum kämpar vidare

- Nästa år hoppas jag att vi behöver parkeringsvakter här utanför, säger Christer Eklund, sekreterare i föreningen Tjällmo-Hällestad skogs- och lantbruksmuseum.  Museet i Ljusfallshammar börjar komma på fötter igen.

Christer Eklund och Siw Johansson visar den lilla potatisodlingen som ska växa på sig fram till Potatisens dag som arrangeras av museet den 27 september.

Christer Eklund och Siw Johansson visar den lilla potatisodlingen som ska växa på sig fram till Potatisens dag som arrangeras av museet den 27 september.

Foto: Anna Lögdberg

LJUSFALLSHAMMAR2008-07-29 03:00
I sommar har lantbruksmuseet haft 500-600 besökare och nästa sommar hoppas föreningen alltså på betydligt fler. Och styrelsen har visioner. I höst och vinter ska de satsa på bättre marknadsföring. De ska vända sig till föreningar och satsa på affischering och information för att besökarna ska hitta bättre. I museihallarna vill föreningen gallra i bland de föremål som ställs ut. - Vi har en del dubbletter som vi ska ge tillbaka till ägarna eller magasinera, berättar Christer Eklund. Sedan ska man försöka skapa mer autentiska miljöer i museilokalen. Skomakarsymaskinen ska stå i ett skomakeri och lanthandeln ska se ut som en verklig lanthandel. Eldsjälar behövs
För att föreningen ska klara detta arbete, behövs många som ställer upp ideellt. I dag jobbar omkring 25 personer frivilligt på museet så att det ska kunna hålla öppet varje dag fram till 24 augusti. Dessutom byggs golv i ett magasin och en brygga nere vid sjön. - Om folk kommer hit en dag som den här ska de kunna bada, säger Christer Eklund och kisar mot solen. Museet vill inte bara locka äldre utan också barnfamiljer och skolelever. Med alla sina föremål, maskiner och fordon vill det visa för ungdomar hur det var förr i tiden. Dessutom har de chansen att få testa de gamla fordonen som finns i den stora museihallen. Kristid förbi
- Vi vill inte att besökarna kör iväg med dem, men de får gärna provsitta, säger Christer Eklund. För ett par år sedan var museet i kris. Föreningen hade problem både med ekonomin och styrelsen. Föreningen var liten och de som satt i styrelsen var mer praktiskt lagda menar Siw Johansson, kassör i föreningen. - Men när det handlar om miljoner blir styrelsebeslut viktiga och det är viktigt att vara professionell, säger hon. Ekonomisk lösning
Föreningen har haft ett lån på 800 000 kronor som behövde lösas och vädjade till kommunen för två år sedan för att få hjälp. Men svaret blev nej. Idag har föreningen istället fått klart med banklån och lån från privatpersoner och på så sätt fått ekonomin på fötter. - Dessutom har kommunen höjt sitt driftbidrag från 30 000 kronor till 50 000 kronor i år, berättar Siw Johansson. Nu försöker styrelsen lägga de gamla problemen bakom sig och blickar i stället framåt. Medlemmarna börjar komma tillbaka och med hjälp av dem, marknadsföring och sponsorer jobbar de på att parkeringsvakterna ska behövas nästa år. - Vi tror på det här, tokiga som vi är. Vi pratar om utveckling idag, förut körde man bara på, säger Siw Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!