Ljusfalls lantbruksmuseum invigningsklart
Ett treårigt projekt har nått målgången. Det nya skogs- och lantbruksmuseet i Ljusfallshammar börjar bli klart och nästa vecka invigs det av landshövdingen.
Den nya tillbyggnaden är 22X 60 meter och har två våningar och här ryms många, många olika föremål. Foto:Gunnar Johansson
Foto:
- Det kommer inte vara klart då och det ska inte heller egentligen bli helt klart någon gång. Ett museum måste förändras hela tiden, säger museets ordförande Christer Thorn.
Två våningar
- Det känns bra att vi har nått målet efter tre år. Det här kommer vara ett av de största skogs- och lantbruksmuseerna i Sverige och det finns inget som har den bredden som vi har, säger Peder Sterlinge, styrelseledamot.
När Karl-Harry Nilsson vandrar runt i den stora tillbyggnaden är han också nöjd.
- Det känns bra och jag har varit med hela tiden och påverkat hur det ska bli, säger han.
Tillbyggnaden är 22 X 60 meter och i två våningar. På bottenplanet går det bland annat att se traktorns liksom tröskningens historia. Övervåningen är uppdelad i flera olika avdelningar där föremålen håller på att ställas upp i miljöer.
Visar bredden
- Nu har vi föremål som täcker hela utvecklingen. Det är inte bara traktorer och redskap utan det visar helheten och bredden. Hos skomakaren och snickaren till exempel bygger vi upp en hel miljö och visar hur det såg ut hos dem, förklarar Peder Sterlinge.
Här kommer besökaren bland annat också att kunna se hur det såg ut i ett hem omkring 1920, tvättstugans utveckling och en handelsbod.
- På det här sättet hoppas vi kunna locka hit fler. Ofta har det varit så att besökaren är en äldre man som är intresserad av traktorer. Nu ska vi få hit kvinnorna också, säger Peder Sterlinge.
Måste förnya
För att tilltala hela familjer finns också planer på att utveckla området utanför museet, att göra det till en park där man kanske har kaniner och ankor. Projektor och storbildsskärm har även köpts in, man vill satsa på det visuella och locka fler unga till museet. Nysatsningen handlar alltså mycket om förnyelse och förändring.
- Vi måste få till en utveckling och förnya oss. Nu har det varit öppet några timmar på lördagar och söndagar, men nu ska det bli i princip varje dag under vår, sommar och höst, säger Christer Thorn.
Nästa steg i projektet är att göra en servering som också ska ligga i tillbyggnaden. Planer finns också på att bygga några övernattningsstugor på området. Projektet har genomförts med ekonomiskt stöd från EU:s glesbygdsprogram Leader+, Finspångs kommun, länsstyrelsen och Alfa-stiftelsen. Allt jobb har dock utförts helt ideellt av föreningen.