Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lantbruksmuseet förnyas

Ny hantverksbod är under uppförande och årets allsångskvällar hålls inomhus. Det är ett par av nyheterna på Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar.

Många traktorer. Det kan man se på Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar, som inrymmer ett 30-tal traktorer, som alla kan provsittas.

Många traktorer. Det kan man se på Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar, som inrymmer ett 30-tal traktorer, som alla kan provsittas.

Foto: Sören Boström

LJUSFALLSHAMMAR2017-02-13 06:45

Museet öppnar för säsongen den 1 maj, men redan nu pågår förberedelserna och iordningsställandet av nya inslag inför den här säsongen.

– Bland annat bygger vi till vår så kallade hantverksgata inne i stora hallen, berättar Stig Andersson, ordförande i Lantbruksmuseet. Sedan tidigare har vi iordningsställt en mekanisk verkstad och en smidesverkstad och nu tillkommer även en snickarverkstad.

– Allt för att ännu bättre belysa alla de verksamheter som fanns förr på landet vid sidan av allt skogs- och lantbruksarbete.

Hur kan ni summera fjolåret för museet?

– Vi kunde räkna in uppåt 5 000 besökare, säger Christer Eklund i styrelsen. Det innebär att vi numera är en av de stora turistattraktionerna i Finspångs kommun och givetvis siktar vi på att få ännu fler besökare i år.

Varför flyttar ni in allsångskvällarna inomhus i år?

– Det är av flera skäl, säger Stig Andersson. Dels blir nu allsångskvällarna vädersäkra inne i stora hallen, det vill säga att vi slipper riskera att de regnar bort om vi har otur. Dels hade vi musikarrangemang redan i fjol i stora hallen och det visade sig att akustiken är fantastiskt därinne och fick beröm av både artister och besökare.

Har ni klart med allsångsdatum?

– Ja, det blir två allsångskvällar, måndagen den 3 juli med artisterna Charlotta och Towe Widerberg, som kompas av Roland Engdahl samt måndagen den 7 augusti, då Lotta Källström håller i allsångskvällen och även hon kompas av Roland Engdahl.

Några fler arrangemang inbokade?

– Ja, vi fortsätter med våra två stora besöksdagar, nämligen Museets dag den 20 maj och Bondgården förr, som arrangeras den 16 september, berättar Stefan Jansson i styrelsen. Sedan har vi en rad andra arrangemang också, som fågelskådningsträff, valborgsfirande, öppet på Östgötadagarna och julmarknad.

– Plus ett mycket udda, men fantastiskt fint arrangemang, som vi kallar "Sång över sjön", då en stor kör står med ljuslyktor i mörkret på andra sidan sjön vid museet och låter sången ljuda över vattnet till publiken vid museet.

Hur är ekonomin för museet?

– Den är riktigt hygglig, säger Stig Andersson. Framförallt tack vare allt ideellt arbete som vi lägger ner plus inkomsterna från våra arrangemang och ett antal sponsorer. Vi har också fått ett kulturstipendium på 10 000 kronor från Södra Skogsägarna, som vi ska använda till videoutrustning, för att via bilder och filmer berätta om skogsbrukets utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!