Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hoppas på många besökare på solsafari

Vid årets solsafari anordnas öppet hus vid gårdar, företag och bostadsrättsföreningar. Syftet är att fler ska få upp ögonen för solenergins fördelar.

Energi- och klimatrådgivaren Joakim Svensson och Anders Johansson, ägare till solcellsanläggningen utanför Ljusfallshammar, hoppas på många besökare vid solsafarin.

Energi- och klimatrådgivaren Joakim Svensson och Anders Johansson, ägare till solcellsanläggningen utanför Ljusfallshammar, hoppas på många besökare vid solsafarin.

Foto: Magnus Johansson

LJUSFALLSHAMMAR2014-04-17 07:53

Solenergidagarna arrangeras runt hela landet varje år. För andra året i rad genomförs en solsafari i Finspång.

– Den anordnas bara i Östergötland. Vi hoppas att många besökare ska ta chansen att komma ut i verkligheten och få prata med personer som har solceller och solvärme och få inspiration av dem, säger Joakim Svensson, energi- och klimatrådgivare i Finspångs kommun.

Den 11 maj är det öppet hus vid Djuckerö gård utanför Ljusfallshammar, bostadsrättsföreningen Majelden och företagen Ssolar och Atlas Solenergi.

Anders Johansson, ägare till Djuckerö gård, har haft sin solcellsanläggning sedan november förra året.

– Anläggningen producerar el, i dagsläget producerar taket 160-170 kilowattimmar per dag. Totalt blir det 27 000 kilowattimmar om året, berättar Anders Johansson.

Han är mycket nöjd med satsningen.

– Vi diskuterade vindkraft och solkraft och tycker att solkraft är mer lönsamt och stör omgivningen betydligt mindre.

Det finns redan planer på att utöka solcellsanläggningen.

– Om det här fungerar bra kan det bli så att vi fortsätter även med ladugårdstaket. Då kan det bli ytterligare 600 kvadratmeter, vilket skulle innebära 800 kvadratmeter totalt, säger Anders Johansson.

Joakim Svensson påpekar att det normalt är 15 års garanti på solceller, men att det varierar. Dessutom erbjuds ett investeringsstöd.

– Priserna på solceller har minskat med 70 procent på sex år. Allt fler väljer att satsa på det. Det har nästan gjort så att solvärmen kommer i skymundan.

– I Tyskland satsas det mycket på solceller och bidrar till prispressen, säger Joakim Svensson.

Läs mer i torsdagstidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!