Information till vÄra lÀsare

Den 31 december 2024 Àr sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebÀr att vÄr sajt inte lÀngre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla vÄra lÀsare för det stöd och engagemang ni har visat genom Ären.

För er som vill fortsÀtta följa nyheter frÄn Norrköping och FinspÄng hÀnvisar vi till NT.se, dÀr ni hittar det senaste frÄn regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett bondekök frÄn förr visas upp

Framöver finns det klart för visning pÄ Lantbruksmuseet i Ljusfall.

HÀr lyfter Stig Andersson, ordförande i Lantbruksmuseet, pÄ vinterskyddet och visar upp museets nya fina bondekök.

HÀr lyfter Stig Andersson, ordförande i Lantbruksmuseet, pÄ vinterskyddet och visar upp museets nya fina bondekök.

Foto: Fotograf saknas!

Ljusfallshammar2020-05-12 08:00

PÄ lördag var det tÀnkt att Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar skulle öppnas för sÀsongen, med "Museets Dag".
Men sÄ blir det inte:

– PĂ„ grund av coronaviruset mĂ„ste vi tyvĂ€rr stĂ€lla in det hĂ€r populĂ€ra evenemanget i Ă„r, sĂ€ger Christer Eklund i museiledningen. 

– TrĂ„kigt bĂ„de för att vi dels ville visa upp vĂ„rt nya bondekök och en hel del andra nyheter för vĂ„ra besökare, dels för att just Museets Dag Ă€r en viktig inkomstkĂ€lla för museet.

NÀr kommer ni att kunna öppna, tror du?

– Det beror helt och hĂ„llet pĂ„ utvecklingen av coronalĂ€get framöver, konstaterar Christer Eklund. En förhoppning finns att vi kan öppna i slutat av maj. Vi kommer inte att kunna förvĂ€nta oss nĂ„gra bussar med besökare. 

– DĂ€remot Ă€r museet sĂ„ stort och rymligt att enskilda besökare kan finna ett trevligt utflyktsmĂ„l, dĂ€r man kan hĂ„lla avstĂ„nd och kĂ€nna sig sĂ€kra.

Bland nyheterna i Är visar man alltsÄ upp ett gammalt torparkök. Köket blev dock sÄ fint att man kallar det för bondekök. Dessutom har det i anslutning till köket inretts en tidsenlig pigkammare.

– En del av köksarbetet var klart redan i höstas, men nu kommer vi att kunna se bondeköket och pigkammaren med all dess inredning, sĂ€ger Stig Andersson, ordförande för museet.

Vad tror du reaktionen kommer att bli?

– För Ă€ldre besökare, lĂ€r det bli en aha-upplevelse. Man kommer att kĂ€nna igen mĂ„nga prylar frĂ„n nĂ€r de sjĂ€lva var unga eller annars nĂ€r de hĂ€lsade pĂ„ hos Ă€ldre slĂ€ktingar.

– För vĂ„ra yngre besökare, hoppas jag det blir intressant för dem, att fĂ„ se köksstandarden som deras Ă€ldre slĂ€ktingar hade för ganska mĂ„nga Ă„r sedan.

Kan du berÀtta lite om vad som finns hÀr?

– Givetvis den klassiska jĂ€rnspisen, som sĂ€kert var ett riktigt lyft i mĂ„nga hem, nĂ€r den kom in i köket.

– Vidare en nĂ€rmast komplett utrustning för hemmabaket, med ett klassiskt bakbord som hörde till mĂ„nga hem förr i tiden.

Vem har stÀllt i ordning köksutstÀllningen i museet?

– Det Ă€r Sören och Birgitta Johansson som lagt ner ett fantastiskt arbete med att skapa den hĂ€r nya köksdelen med intilliggande pigkammare.

TillÀggas kan att museet firar 30-Ärsjubileum nÀsta Är 2021, för det var 1991 som första delen av museet började byggas upp.
Initiativtagare till museet var Karl Hellmark frĂ„n TjĂ€llmo. 

Han hade under mÄnga Är samlat föremÄl frÄn östgötska landsbygden och hans strÀvan var att kunna visa, för andra mÀnniskor och kanske framförallt för kommande generationer, hur utvecklingen pÄ landsbygden gÄtt till.
 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!