Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En lantlig höjdardag

Mängder av maskiner, djur, demonstrationer av diverse handgöromål och invigning av mekanisk verkstad och gårdssmedja.Många kom till lantbruksmuséet i Ljusfallshammar under upplevelsedagen ”Bondgården förr”.

Barnen Leo Bredenholt, tio månader, och hans kusin Klara Quick, tre år, hade kul bland höbalarna med Leos föräldrar Martina Pettersson och Johan Bredenholt.

Barnen Leo Bredenholt, tio månader, och hans kusin Klara Quick, tre år, hade kul bland höbalarna med Leos föräldrar Martina Pettersson och Johan Bredenholt.

Foto: Magnus Johansson

LJUSFALLSHAMMAR2013-09-16 05:56

I lördags anordnades temadagen ”Bondgården förr” vid lantbruksmuséet i Ljusfallshammar. Många nyfikna hade valt att förlägga en del av lördagen vid den lantliga miljön med sitt digra och intressanta utbud.

Det gick bland annat att beskåda handmjölkning, höhässjning, tröskning, sågverk, tjärbränning, stenkrossning, sågning med tvåmanssåg, tillverkning av gengasved, spånhyvling, traktorer, tändkulemotorer, tröskor och täckdikningsmaskin.

Dessutom fanns det olika sorters djur som stora tjurar, hästar, mjölkkor, grisar, ankor och höns.

– Vi visar även upp ett bonnkök i år. Där visas hur man lagade mat för cirka 50-60 år sedan, berättar Inge Palmkvist, ordförande för lantbruksmuséet.

En annan nyhet var den mekaniska verkstaden och gårdssmedjan som invigdes i helgen.

– I verkstaden finns det över hundra år gamla grejer som till exempel gängsvarv, borrmaskin, planhyvel och plåtsax. Det är extra roligt att dessa saker är tillverkade på orten

Under förmiddagen anlände en strid ström besökare till platsen för att få en inblick i dåtidens sysslor.

– Vi investerar alla pengar som vi får in. Vi har till exempel lagt golv och isolerat. Nu satsar vi på att göra muséet ännu bättre, säger Inge Palmkvist.

Läs mer i måndagstidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!