De senaste åren har olika delar av Ljurafältet fungerat som arbetsplats, och gör så än i dag. Och i takt med att HSB:s sista etapp Norrskenet färdigställs, boar de nyinflyttade i Solskenet och Månskenet in sig. Här tornar även Riksbyggens Polstjärnan upp sig i korsningen Ljuragatan/Albrektsvägen och pågående bygget av Karlavagnen en bit bort mot Vasaparken. Och på tal om Ljuragatan – den adress de flesta av de nyinflyttade fått – är det så långt namnet Ljura hänger med. För enligt den stadsdelsindelning som kommunen gjort, bor de nämligen i – Klingsberg.
– Stadsdelarna Klingsberg och Ljura delas av Ljuragatan och de nya husen tillhör i den geografiska indelning vi har Klingsberg, kommenterar Charlotte Pålsson Lundberg på ekonomistyrningskontoret.
Ljurabo eller Klingsbergsbo, oavsett i vilken del de bor så har de nära till de butiker som finns runt det centrum som de allra flesta kallar för Ljura. Och där märker handlarna mer eller mindre av befolkningsökningen på totalt 210 personer mellan 2014 och 2015 (en siffra som förmodligen är högre i dag och kommer att öka än mer).
Ica Nära Ljura kommer till exempel att bygga ut butiken med 300 kvadratmeter inom en ettårsperiod. Och förra veckan invigdes den nya förbutiken.
– Det är en stor förändring i Ljura. Dels med de nya bostadsrätterna, dels att Hyresbostäder renoverat. Positivt! säger Andreas Lennartsson som varit handlare i området i 16 år nu.
I den nya förbutiken går det bland annat att spela och köpa ur butikskedjans "to-go-sortiment": mackor, yoghurt, pizza och panini.
– Vi är den första "Nära-butiken" i Sverige som har det här konceptet, berättar Andreas stolt.
De nya kvadratmetrarna ska bland annat innehålla mer färskvaror. Handlarn märker av en förändring i vad kunderna efterfrågar.
– Det är ett lite nytt klientel och vi måste anpassa vårt utbud. Det är större efterfrågan på färskvaror, exemplifierar han.
Butiksytan ska dock inte bara fyllas med varor.
– Kunderna ska även kunna röra sig mer fritt, och kunna ta sig fram med barnvagn, säger Andreas Lennartsson.
Tvärs över gatan ligger Istanbul Mix&Livs. Här är Khaled Alsayed chef men nja, här har kundtillströmningen inte ökat lika mycket.
– Våra kunder kommer från hela stan. Så det påverkar inte så mycket, säger han.
Han märker dock att allt fler kommer in i butiken och köper färsk frukt.
Kunden Ritta Scamaly hjälper till att översätta till arabiska. Hon jobbar lite på Erikshjälpen i huset och tycker det är kul att stadsdelen växer.
– Ja, varför inte? Det är bra när det blir mycket folk! säger hon.
Tongångarna är likadana runt hörnet, på Furat Livs. Där finns, som hos Istanbul Mix&Livs, mat från all världens länder och kulturer. Och kunderna kommer ibland långväga ifrån.
– Linköping, Västerås, Kalmar. De kommer hit och storhandlar för att det är billigt, säger chefen Abbas Kata.