I snart tre veckor har kommunens 17 fritidsgårdar hållit stängt kvällstid och på helger. Det betyder att de ungdomar över 13 år inte har tillgång till fritidsgården de brukar gå till. Beslutet fattades samtidigt som Norrköpings och Linköpings kommuner beslutade att stänga bibliotek, simhallar och museum.
Personal finns dock fortfarande på plats på fritidsgårdarna och har helt enkelt fått ställa om till en digital kontakt med de som brukar komma dit.
– Jag är fascinerad över hur mycket man lyckas ha kontakt med ungdomarna. Fritidsledarna har en massa kreativa idéer och gör roliga saker live, som att tävla. De når verkligen ungdomarna, säger fritidsgårdschef Elisabeth Andersson.
På kommunens hemsida skriver man att personal från Djäkneparks fritidsgård arbetar uppsökande i city. Elisabeth Andersson har inte fått några signaler om att det är mer stök på stan nu, när fritidsgårdarna håller stängt på kvälls- och helgstid.
Hon berättar att man försöker hålla lite extra kontakt med de som besöker fritidsgårdarna lite mer frekvent.
– Framför allt i utsatta områden, där man kanske bor trångt. Där har vi uppmanat fritidsledarna att sms:a och ringa och kolla läget.
Så här års brukar det vara full fart på förberedelserna på fritidsgårdarna inför Musikhjälpen, en decembervecka då P3 och Svt/Svt Play sänder direkt dygnet runt för att samla in pengar för att uppmärksamma en undanskymd mänsklig katastrof. I år skulle Musikhjälpen ha sänts från Gamla torget i Norrköping. På grund av corona blir det dock inte så, då man fått flytta sändningen till Stockholm.
– Sedan Musikhjälpen startade har Norrköpings fritidsgårdar alltid hängt på och engagerat de unga. Det var jättekul att de skulle komma hit, men nu blev det ju inte så. Men det är fortfarande flera grupper på fritidsgårdarna som engagerar ungdomarna, de har auktioner och bingo för att samla ihop pengar till Musikhjälpen, säger Elisabeth Andersson.
I ett första läge håller fritidsgårdarna stängt kvällstid och helger till och med den 13 december. Vad som händer sedan är oklart. Fritidsgårdarna har fortfarande öppet för 10-12-åringar, alltså årskurs fyra-sex, fram till klockan 17 på vardagarna.
– Det är den lagstadgade verksamheten och den fortsätter vi med. Detta gäller både öppen verksamhet, inskriven verksamhet samt korttidstillsynen, säger Elisabeth Andersson.