Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snart beslut om ny modell

En faktura först efter livsmedelskontrollen, inte som i dag i förväg. Norrköpingsmodellen ska införas den 1 januari.

Kommunalråd. Reidar Svedahl (L), ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden, vill se Norrköpingsmodellen för livsmedelskontroll på plats efter nyår.

Kommunalråd. Reidar Svedahl (L), ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden, vill se Norrköpingsmodellen för livsmedelskontroll på plats efter nyår.

Foto: Susanna Beskow Norgren

LIVSMEDELSKONTROLL2017-11-21 16:00

Det är förslaget som nu ska upp i kommunfullmäktige.

Taxorna inom byggnads- och miljöskyddsnämndens ansvarsområden har de senaste åren varit föremål för politisk diskussion, med målet att förbättra näringslivsklimatet.

En ny bygglovstaxa som bygger på arbetsinsats för kommunen, inte på yta, infördes den 1 juli i år.

Nu är det dags för även livsmedelsområdet att få en modell som ska vara tydligare för företagarna. Förslaget är att anta en ny taxa och en ny avgiftsmodell med efterdebitering inom livsmedelskontrollen, i stället för som i dag en årlig förskottsdebitering.

Det blir en Norrköpingsversion av den så kallade Rättviksmodellen. Rättviksmodellen används även av Region Gotland, Mjölby och Surahammar.

I dagsläget är rättsläget oklart när det gäller att göra avsteg från den förordning som reglerar avgifterna för offentlig kontroll av livsmedel. Regelverket säger att en årlig kontrollavgift ska beräknas, en avgift som företagen betalar i förväg. Men de alternativa tolkningar som redan finns ute i landet har inte överklagats.

Nu i november föreslog Livsmedelsverket att Näringsdepartementet ska utreda frågan om att införa obligatorisk efterhandsbetalning av kontrollavgifter från 1 januari 2020, eftersom den nuvarande modellen med betalning i förskott upplevs som omotiverad och svårbegriplig.

Norrköping väntar inte, utan vill införa sin nya modell redan den 1 januari 2018.

Läs mer: Betala först efter kontroll

Enligt kommunalrådet Reidar Svedahl (L) är det ett genomarbetat förslag, med möten med näringslivet och personal, och med ett brett politiskt stöd.

– Det företag ska betala ska upplevas logiskt, förutsägbart och rättvist, säger Reidar Svedahl.

Företag som har betalat för en kontroll och inte fått det tycker inte att det är logiskt, menar han.

Nu blir det betalning först efter genomförd kontroll.

– Har man många besök får man betala mycket, sköter man sig och får mindre besök så blir det billigare.

Läs mer: Först med att föreslå ny modell

Den nya taxan innebär en sänkning av timavgiften från 1 159 kronor till 1070 kronor. Den årliga kontrollavgiften bakas in i timavgiften.

Den lägre taxan kan innebära ett intäktsbortfall för kommunen. Inledningsvis, tills ett nytt ärendehanteringssystem kommit på plats, krävs manuell hantering av fakturorna, en ökad kostnad på 380 000 kronor på årsbasis.

I kommunen finns cirka 1 000 registrerade livsmedelsverksamheter.

Fakta

Rättvik var först med att införa en modell där företagen får betala för livsmedelskontrollerna först efter utförd kontroll, inte som regelverket säger i förväg.

Livsmedelsverket föreslår att Näringsdepartementet ska utreda frågan om att införa efterhandsbetalning av kontrollavgifter från 1 januari 2020.

Norrköping vill som första stora kommun införa den nya modellen redan den 1 januari 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om