Linköping har under den senaste mandatperioden styrts av S+MP+L. Men enligt det preliminära röstresultatet är den koalitionen nu långt ifrån majoritet.

S tappar 5 mandat till 22. Miljöpartiet backar 2 och får nu 5 mandat. Då hjälper det inte mycket att L går fram med ett mandat till 7 – koalitionen får bara 34 mandat. För majoritet i kommunfullmäktige krävs 40 mandat.

Socialdemokraternas toppnamn Kristina Edlund (S) var på valnatten inställd på att försöka bilda en bredare koalition för att behålla makten. Närmast till hands ligger nog då att förhandla med C. S+MP+L+C skulle tillsammans få 42 mandat. Redan före valet påpekade Edlund att S historiskt sett haft bra samarbeten med C. Däremot trodde hon då inte på att ha med V i en styrande konstellation i Linköping.

Artikelbild

| Kristina Edlund (S) är inställd på att behålla makten i Linköping genom att bilda en bredare koalition.

Moderaternas Niklas Borg sade på valnatten att han är inställd på att inleda förhandlingar med övriga borgerliga partier. M+C+KD+L är snubblande nära en egen majoritet i Linköping – tillsammans får de 39 mandat, enligt det preliminära resultatet.

På onsdag räknas utlandsröster och sena förtidsröster. Ett enda mandats förändring då skulle kunna innebära alliansmajoritet i kommunfullmäktige.

Ytterligare en möjlig lösning är annars att alliansen försöker locka över MP, vilket skulle ge en klar majoritet.

Sverigedemokraterna är med 10,6 procent av rösterna inte lika starka i Linköping som i riksdagsvalet, men går fram 2 mandat till 8. Inget parti har dock hittills sagt sig vara berett att ta stöd av SD.

Artikelbild

Niklas Borg (M) vill inleda förhandlingar med övriga borgerliga partier redan på måndagen.

Här är den preliminära mandatfördelningen i Linköpings kommunfullmäktige (förändring inom parentes):

Moderaterna 18 (-2)

Artikelbild

| Kristina Edlund (S) är inställd på att behålla makten i Linköping genom att bilda en bredare koalition.

Centerpartiet 8 (+2)

Liberalerna 7 (+1)

KD Kristdemokraterna 6 (+2)

Socialdemokraterna 22 (-5)

Vänsterpartiet 5 (+2)

Miljöpartiet 5 (-2)

Sverigedemokraterna 8 (+2)