Världsledande röntgenteknik i Linköping
I går invigdes den - den nya röntgen som gör det möjligt att bland annat förutsäga hjärtinfarkter.- Med den nya delen kan vi granska hjärtats kranskärl eller hitta tumörer som tidigare varit svåra att se, säger Anders Persson, överläkare och föreståndare på CMIV, centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering på Universitetssjukhuset i Linköping.
Vid invigningen visades bland annat den här röntgenbilden som tagits med den nya tekniken. Vargen som är undersökt i datortomografen kommer från Kolmårdens djurpark. Foto: Universitetssjukhuset
Foto:
- Det mest otroliga är att det bara tar en kort stund. Sedan kan patienten gå hem eller till jobbet. Det är en mycket patientvänlig teknik, förklarar Persson.
Den nya tekniken öppnar också dörrar som tidigare inte var möjliga.
- Förr var det svårt att ibland hitta njurstenar, nu kan vi med den här tekniken se exakt vad det är för sorts sten.
Redan förra året kom de första delarna, de har sedan dess gått för fullt. Den 7 oktober togs den första patienten emot. Med olika kontrastvätskor hoppas läkare med den nya datortomografin kunna skilja mellan olika vävnader och mjukdelar i kroppen. Den kan till exempel urskilja dottertumörer i levern, som annars varit svåra att se.
- Det gör att vi kan ställa en säkrare diagnos, säger Persson.
Det specifika med den här datortomografin är att den kan med dubbla strålrör och två energinivåer göra undersökningarna med högre hastighet och kvalitet samtidigt som stråldosen minskas. Hastigheten gör att det bland annat går att få fram bra bilder av hjärtat även om det slår fort.
Vet inte än
Men det är lite tidigt att säga exakt vad den här röntgen kan göra.
- Vi studerar och analyserar fortfarande resultaten. Hur bra det verkligen blir, hur långt vi kan komma med den här tekniken, vet vi inte riktigt än.
Patienterna ingår fortfarande i forskningsstudier och så kommer det att fortsätta hela det här året.
- Men vi hoppas mycket på den här nya maskinen. Det är forskning som kan bli till stor nytta för patienter, säger Anders Persson.