Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svar direkt

Snabbare diagnos för cancerpatienter. Och direkt svar på om behandlingen lyckas.
Det är de två största fördelarna med den nya PET/CT-maskinen, som i går invigdes på Universitetssjukhuset i Linköping.

Thomas Frånlund är röntgensjuksköterska och en av dem som utför själva undersökningen med PET/CT-maskinen. "Man får jobba snabbt och hålla avstånd till patienten", säger han och visar den radioaktiva sockerlösningen (vänstra bilden) som sprutas in på patienten. Hörnrummet där patienten får injektionen är inte valt av en slump. Det ligger så att så få människor som möjligt ska bli utsatta för radioaktivitet.

Thomas Frånlund är röntgensjuksköterska och en av dem som utför själva undersökningen med PET/CT-maskinen. "Man får jobba snabbt och hålla avstånd till patienten", säger han och visar den radioaktiva sockerlösningen (vänstra bilden) som sprutas in på patienten. Hörnrummet där patienten får injektionen är inte valt av en slump. Det ligger så att så få människor som möjligt ska bli utsatta för radioaktivitet.

Foto:

LINKÖPING2007-09-20 06:00
Både PET, som står för Positron Emissions Tomografi, och CT, computed tomografi, alltså datortomografi, har funnits i många år.
- Man kan jämföra med en väderkarta, förklarar Gunnar Lindblom, överläkare på röntgenavdelningen och den som är expert på den nya maskinen. Om man bara ser själva vädersymbolerna med regnmoln och sol, säger inte de så mycket. Och bara en karta över Sverige säger inte så mycket om vädret. Men om man kombinerar regnmolnen och solen med en karta över Sverige, så får vi veta att det ska regna i Norrköping och vara solsken i Norrland. Så fungerar PET/CT-maskinen. Den lägger samman de båda bilderna och visar både anatomi och fysiologi i en och samma bild.
PET-kameran tar en bild av cellerna, samtidigt som datortomografen skapar en tredimensionell bild av organen. Det betyder att man kan se exakt var en tumör sitter och hur aggressiv den är. Tack vare att bilden ger så mycket information ser läkarna också om tumören ska strålas eller opereras och om patienten ska få cellgifter. Man ser även om det finns metastaser, dottersvulster.

Mycket tidigare
- Med den här tekniken upptäcks tumörerna mycket tidigare, säger Gunnar Lindblom. Förut kunde vi se tumörer och metastaser när de var cirka 1 centimeter stora. Nu kan vi se dem när de är 4-5 millimeter.
Med PET/CT-maskinen kan man också snabbt se om en behandling lyckas.
- Tidigare har man varit tvungen att behandla en patient i minst tre månader innan man har vågat säga om behandlingen fungerar eller inte, säger Lars Baldetorp, som varit den som drivit projektet med att få en PET/CT-maskin till US. Något han började med redan under sin tid som centrumchef för Bildmedicinskt centrum.
- Med den här metoden kan man redan efter första behandlingen se om behandlingen är verksam. Det sparar både pengar och lidande.
Lite förenklat går undersökningen till så att patienten får en radioaktiv sockerlösning insprutad i kroppen. Eftersom tumörer är hungriga suger de till sig lösningen och blir självlysande på bilden.
- Även patienter med andra sjukdomar än cancer får glädje av maskinen, säger Lars Baldetorp. Till exempel hjärtpatienter och människor med olika neurologiska sjukdomar. Man kan undersöka olika sjukdomar beroende på vilket radioaktivt medel man använder. Nästa steg blir att använda kol 11.

Andra isotoper
Än så länge kommer den radioaktiva sockerlösningen från Karolinska institutet i Stockholm, som har en av de tre PET/CT-maskinerna i landet. Men inom kort kommer tillverkningen av de olika isotoperna att ske på Universitetssjukhuset.
- Det öppnar upp för forskning kring utvecklingen av andra isotoper, säger Lars Baldetorp.
En undersökning med en PET/CT-maskin kostar 20 000 kronor. En vanlig datortomografiundersökning kostar 3 000 kronor.
- Men eftersom man får en snabb diagnos sparar den ändå pengar, säger Lars Baldetorp. Istället för att göra en massa undersökningar och först därefter remittera till en PET/CT-undersökning, ska man göra den först och skippa de andra undersökningarna. Då får man alla svar direkt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om