Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Studenter rasar efter nedläggningshotet

Det formella beslutet om LiU:s turismprogram ska läggas ner eller ej fattas av fakultetsstyrelsen på torsdag. Det är bara ett spel för gallerierna, saken är redan avgjord, anser flera studenter som protesterar högljutt.

Utbildning kan försvinna. Linköpings Universitet är på väg att lägga ned turismprogrammet. Men studenterna protesterar.

Utbildning kan försvinna. Linköpings Universitet är på väg att lägga ned turismprogrammet. Men studenterna protesterar.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2015-03-10 08:30

– Det kom som en blixt från en klar himmel för oss. Det här har inte gått rätt till. Först i dag (läs i måndags) har vi fått ordentlig information. Vi ska vara med från början i processen innan ett sådant här beslut fattas, säger ­Johan Wester, kårordförande och studenternas representant i fakultetsstyrelsen

Han är starkt kritisk mot universitetets sätt att hantera ärendet men tar inte ställning i sakfrågan. De som däremot tar ställning är de 100 studenter som ­läser på turismprogrammet på Linköpings universitet.

För ett par veckor sedan deltog flera av dem på en gymnasiemässa i Lin­köping och marknadsförde turismprogrammet. Och på måndagen fick de veta att de inte är välkomna på en liknande mässa i Norrköping på tisdag eftersom programmet inte kommer att finnas till hösten.

– Det är fruktansvärt dålig stil. Det kom så plötsligt. Det betyder att styrelsen redan har fattat beslutet trots att man säger att det bara är ett förslag. Så ska det inte gå till, säger Sara Bruzell, ordförande i kårsektionen för turismstudenterna, när Corren träffar henne och andra engagerade studenter som inte vill ge upp kampen för sitt program.

Sara Bruzell är djupt upprörd över det som sker och orolig för sina studiekompisar.

– Vi i sektionen har jobbat i tron att allt är som vanligt, vi la mycket tid på att marknadsföra programmet och planera inför hösten. Många berörda studenter oroar sig för sin framtid sedan de har hört att programmet är hotat, säger Sara Bruzell.

Hon och hennes kollegor har startat en namninsamling på internet för att protestera emot beslutet i förhoppningen att de ska får fakultetsstyrelsen på andra tankar.

– Vi vet att Universitetskanslersämbetet har kritiserat den här utbildningen men det har gjorts en åtgärdsplan som bör få sin chans, säger Fredrik Sjöstrand i styrelsen för turism­sektionen.

Corren har ringt Bo Hellgren, dekanus på Filosofiska fakulteten, för en kommentar men han är på en tjänsteresa. Kanslichefen Helena Klöfver sitter också i styrelsen. Hon påpekar noga att det bara är ett förslag att stoppa antagningen till programmet till hösten.

– Förslaget bygger på UK-ämbetets kritik av programmet och ifrågasättande av vår examensrätt. Tidigare har vi lagt ner flera andra program av samma anledning. Programmet har också haft svårt att rekrytera studenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om