– Det handlar om att utveckla vår försäljningsorganisation, säger Ulf Rosén, vd för Reijmyre Glas bruk. Och med tanke på att man över huvudtaget inte kunnat köpa förstasortering från vårt glasbruk tidigare i hela Östergötland, känns det här som ett mycket viktigt nytillskott.
– Så tidigare har man tvingats åka till Stockholm, för att köpa glas av förstasortering från Reijmyre Glasbruk.
Eller förstås åkt till er egen butik i Rejmyre?
– Nej, där säljer vi enbart andrasortering, förklarar Ulf Rosén. Något som många köpare dock kan tycka vara lite kul, eftersom man ser lite spår där efter glasblåsningen, exempelvis lite bubblor i glaset ibland.
– Och det är samma sorts glas som vi även börjat sälja på NÖK Viberga i Finspång, i deras nya outletbutik, tillägger han.
Något annat på gång?
– Ja, i samband med att vi arrangerar Glasets dag i Rejmyre första helgen i maj och hoppas jag att vi ska kunna presentera en nygammal satsning, nämligen jugendglas gjort i Rejmyre.
– Förr i tiden var jugendglas en stor artikel hos Reijmyre Glasbruk och då talar vi om början av 1900-talet, men det slutade att tillverkas lite senare.
– Men nu har jag bett våra formgivare och glasblåsare att återigen börja tillverka jugendglas i hyttan i Rejmyre.
Varför gör ni denna nygamla satsning?
– Därför att jugendglas från Rejmyre är populärt just nu och faktiskt världsberömt. Många såg nog jugendvasen, gjord i Rejmyre 1913, som visades upp i Antikrundan i tv tidigare i vinter och som köpts av en 12-årig flicka för 20 kronor på en loppis.
– När hon sedan sålde den på auktion gick den för nästan 54 000 kronor. Det är väl ett bevis som något på att jugendglas är inne igen och det är en tydlig signal för oss att köra igång produktion av den sortens glas igen, säger Ulf Rosén.
– Och om allt går som jag hoppas, kan vi visa upp första exemplaren av den här nygamla satsningen i samband med Glasets dag första helgen i maj i Rejmyre.
Angående jugendglas kan man läsa följande på google:
”Överfångsglas i jugendstil från Reijmyre glasbruk är de stora utställningarnas glas. Det var på utställningen av modernt konsthantverk i Turin 1902 som glasbruket fick ett internationellt genombrott med denna exklusiva produktion av unikt konstglas.
Det slipade och etsade eller invälsade konstglaset var senaste mode runt sekelskiftet 1900 och det första glaset av detta slag tillverkades 1901 i Reijmyre.”