Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många ägg - lata höns

Produktiva  - och lata. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix

Produktiva - och lata. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix

Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

LINKÖPING2008-04-04 03:00
Värphöns och broiler är latare än de ursprungliga djungelhönsen. Det visar en ny avhandling vid Linköpings universitet. Att de är latare gör också att de är sämre rustade för att klara förändringar i sin miljö.Det var för 8 000 år sedan som man i Sydostasien gjorde vilda djungelhöns till husdjur. Då var det tuppfäktning som aveln inriktade sig på. Först på 1900-talet började människor avla fram höns för matproduktion. Under alla åren i fångenskap har hönsraser förändrats genetiskt. Christina Lindqvist, doktorand i etologi, har undersökt vad detta fått för konsekvenser för djurens förmåga till anpassning. - Utforskande beteende, inlärningsförmåga och aktiv respons på förändringar är nödvändiga egenskaper hos naturligt levande djur. Hos djur i fångenskap är detta förmodligen inte lika viktigt eftersom de lever i en stabil miljö, säger hon, i en kommentar. Christina Lindqvist har främst studerat värphöns av rasen vit leghorn och jämfört dem med djungelhöns i fångenskap. Speciellt har hon studerat födosöksbeteendet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om